DELA

Ny Ålandsfärja klar 2009

Viking Line har nu slutfört projekteringen av sitt nybygge för linjen Mariehamn – Kapellskär, den så kallade nya Ålandsfärjan.
Samtliga kontraktshandlingar i anslutning till fartygsbygget godkändes slutgiltigt igår.
Viking ADCC sätts i trafik sommaren 2009.
– Samtliga kontrakt avseende byggandet av Viking ADCC har nu slutligt trätt i kraft, skriver Viking Lines vd Nils-Erik Eklund i ett pressmeddelande.
Den 29 januari i år tecknade Viking Line ett fartygsbyggnadskontrakt avseende en passagerarfärja med det spanska varvet Astillerosde Sevilla, S.A. Igår övertogs avtalet av det spanska leasingbolaget Bansalease S.A., Establecimiento Financiero de Credito som ingår i Banco Santander-koncernen.
– Åtgärden är ett led i varvets finansiering av nybyggnadsprojektet och möjliggör ett förmånligare pris, skriver Eklund.
Nya Ålandsfärjan kommer att levereras till Bansalease sommaren 2009 för att omgående insättas i Viking Lines trafik.
– Under en tvåårsperiod börjande från leveransdagen bareboat-befraktar Viking Line fartyget. Vid charterperiodens utgång kommer fartyget att övergå i Viking Lines ägo, skriver Eklund.

Idétävling utgör bas
Viking Lines nybyggnadsprojekt har föregåtts av flera år av planerings- och utredningsarbete.
– Målet är att skapa ett fartyg som på bästa möjliga sätt tilltalar kunder som reser till och från Åland, skriver Viking Line i ett pressmeddelande.
Det är kundernas behov och önskemål för rutten Mariehamn – Kapellskär samt de egna erfarenheterna från M/S Ålandsfärjans trafik som har varit utgångspunkten i arbetet.
– Även den idétävling som arrangerades bland allmänheten under vintern med syfte att få direktrespons från kunderna har varit till ovärderlig hjälp under planeringsprocessen. Antalet idéer översteg 3800 i över 500 svar och en hel del av idéerna har kommit till användning i detaljplaneringen av den nya färjan, skriver Viking Line.

Slankt skrov
Den nya färjan tar 1 500 passagerare och 320 personbilar.
– Inom kort kommer det första modellförsöket att göras för att skrovdesignen skall bli optimal med bland annat lågt vattenmotstånd och goda sjöegenskaper. Samtidigt verifieras fartygets service- och toppfart, berättar projektchef Kaj Jansson.
Det slanka och effektiva skrovet möjliggör en marschfart på 22 knop med litet svall och god bränsleekonomi, samtidigt som en överfartstid på två timmar ger en attraktiv tidtabell året runt.
De viktigaste komponenterna, med den längsta leveranstiden, såsom huvudmotorer, hjälpmotorer, propellrar och växlar har redan beställts. Dessa delar levereras av Wärtsilä, som har en gedigen erfarenhet på detta område. Samtliga maskiner är utrustade med katalysatorer för att minimera negativa effekter på miljön.
– För de publika utrymmena har Viking Line anlitat den bland kryssningsrederierna internationellt erkända arkitektbyrån Tillberg Design, som sedan 1960-talet planerat inredningen för många Viking Line-fartyg, till exempel för Viking Lines för tillfället pågående nybygge Viking XPRS, som levereras i januari 2008.


MALIN LUNDBERG