DELA

Nu tar hon över skutan

I går var det vaktombyte i polishuset. Nya polismästaren Camilla Hägglund kom in och Björn Andersson, som haft jobbet i snart 30 år, går vidare till nya uppgifter.
– Det här känns jättebra, säger Camilla Hägglund.
Hon tittar sig omkring i hörnrummet på andra våningen, polismästarrummet, och funderar på vad hon ska ändra i inredningen.
”Jag älskar inredning”, avslöjar hon.
– Jag har bytt den bruna bordslampan mot en vit som jag hittade i huset. Den bruna soffan och fåtöljen är retro, alltså rätt, och ska piffas upp med lite kuddar. Och så byter jag kanske ut den stora Ålandskartan mot en fondtapet, tänker hon högt.


Har visioner
Men huset som sådant är inte nytt för henne. Innan hon blev bevakningschef på tullen – ett jobb hon haft i drygt fyra år – arbetade hon drygt två år som kommmissarie i polishuset.
– Som polismästare har jag nytta av min tidigare kännedom om verksamheten. Dt sägs att det i genomsnitt tar fyra år att lära sig ett helt nytt område, och nu kanske jag har sparat in en del, säger hon.
Visioner har hon om vad hon vill åstadkomma, men det är inget man avslöjar första dagen.
– Det är också för tidigt att säga vilka förändringar jag eventuellt vill göra. Det finns en risk när man kommer som ny ledare med höga krav på sig själv att man förändrar saker bara för förändringens skull. Det vill jag inte.
Något som hänt under de senaste decennierna är att kvinnliga poliser blivit allt vanligare. Nu är också högsta chefen kvinna. Men det är inget som hon tror gör någon skillnad.
Som polismästare chefar hon över 71 poliser och tio i kanslipersonalen.
Nämn tre av dina goda chefsegenskaper!
– Jag är inte rädd för att diskutera med folk. Jag har blivit bättre på att våga ta i konflikter. Och så har jag en ganska bra förmåga att fatta beslut och att stå fast vid dem.


Ingen enmansshow
Björn Andersson konstaterar at det finns många starka viljor i polishuset och att det är bra att efterträdaren har bestämda åsikter.
– Nog klarar hon av det, men utan stöd från befälet och den övriga personalen blir det svårt. Man behöver hjälp i det här jobbet. Det är ingen enmansshow, konstaterar han.

annika.orre@nyan.ax