DELA

Nu har chokladen kommit till stan

Nu kan man njuta av en kopp varm choklad på stan även på en söndag. På tisdag öppnar ett nytt chokladcafé som bland annat erbjuder utsökta praliner och espresso sex dagar i veckan.
På Amorina chocolaterie på Strandgatan får man själv välja ut vilka favoritpraliner man vill ha i sin ask. De ligger bakom glasdisk och Mercedes Winquist plockar fram de vackra godsakerna. Det där med att bara peka och bli betjänad är lite svårt för oss nordbor tror Peter Winquist.
– Vi vill plocka själva, duka av och helst diska själv också, säger han. Det är nog det brutala vikingablodet som gör att vi har svårt att bli betjänade.
Vill man äta godsakerna på plats passar det bra med varm choklad till. Den serveras med en skål grädde och små skålar med kryddor; chili, kardemumma, salt och socker.

Chokladprovning
På Amorina finns förutom café, butik och chokladlaboratorium även ett provrum. Här ska inbokade grupper kunna ha chokladprovningar och lyssna på föreläsningar om choklad.
I och med att det i år är ”företagarnas år” vill Winquists slå ett slag för det kvinnliga kunnandet och företagandet.
– Jag står i kulisserna, det här är Mercedes företag, säger Peter Winquist.
Till Amorina ska man nog gå när man har tid att njuta av smakerna.
– Men visst är man även välkommen om man bara vill sätta sig på barstolarna och kasta i sig en espresso, säger Mercedes Winquist.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax