DELA

Nikotintuggummi inte avdragsgillt

Nu är inte längre nikotinhjälpmedel avdragsgillt på beskattningen. Det betyder att hundratals ålänningar får betydligt lägre sjukavdrag och ska betala mer i skatt. För en del rör det sig om avdrag på över 1.000 euro.
Skattebyråns beslut om skärpt kontroll är en följd av att nikotinhjälpmedel börjat säljas i livsmedelsbutiker.
I det tysta har skattebyrån på Åland genomfört en ny bedömning vad gäller nikotinhjälpmedel, vanligtvis tuggummin, som används vid rökavvänjning.
Frågan har diskuterats av och till under flera år, avslöjar skattedirektör Raija Aller-Mattsson. I fjol togs beslutet.
– Det är en svår gränsfråga och svaret är inte alls självklart, säger hon. Det är för sjukdomskostnader som avdraget ska göras, men är rökning verkligen en sjukdom?

Känslor i svall
Under fjolåret fick många ålänningar – enligt Aller-Mattssons uppskattning ett hundratal – beskedet att deras avdrag i 2005 års beskattning vad gäller nikotinet inte längre beviljas. För många rör det sig om stora summor, speciellt om två personer eller ännu fler i samma hushåll, använder sådana produkter.
– Vi har fått höra kommentarer, ja. En del är inte lämpliga att sätta i tryck. Det är klart att känslor kan komma i svall.
Ingen har överklagat formellt.
– Det kanske vore bra. Då fick vi saken ordentligt prövad.

Kvitton
Sjukavdragen är en åländsk specialitet, som inte förekommer någon annanstans i landet. Därför är skattebyrån ensam i bedömningen av hur sjukdomskostnader ska ersättas.
Det har enligt Aller-Mattsson aldrig klart sagts att exempelvis nikotintuggummin är avdragsgillt. Men på apotekens kvitton har varorna klassats som medicin och i praktiken har det varit omöjligt att kolla varje inköpt vara. Dessutom har olika apotek haft olika rutiner. Att nikotinhjälpmedel numera också säljs i livsmedelsbutiker hjälpte skattebyrån att fatta sitt beslut om att varorna inte längre är avdragsgilla.
– Man kan ju inte börja spara kvitton från mataffären och yrka på avdrag med dem.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax