DELA

Nästan 100.000 euro till Haiti

Hittills har ålänningarna skänkt hela 97.000 euro genom Röda korsets insamling för de drabbade på Haiti. Men mer pengar skulle behövas när återuppbyggnaden är i full gång.
I Röda korsets nya lokaler i Kursgården, i centrala Mariehamn, möts vi av verksamhetsledare Stefan Simonsen och distriktsordförande Birger Ch Sandell.
Här öppnades i måndags även en butiksdel. Röda korset har haft butik förut, men då lite i skymundan i Rödakorsgården. I butiken säljer de förstahjälp väskor, kondoleanser, kläder och små saker med Röda korset symbol på. Pengarna som kommer in via butiken används i verksamheten.

Till katastroffonden
Haiti drabbades av en jordbävning den 12 januari, vilket ledde till en katastrofsituation i landet. Genom Röda korset har ålänningarna varit generösa mot haitierna. Hittills har 97.000 euro samlats in på Åland, men insamlingarna pågår fortfarande.
– Pengarna som ålänningarna har samlat in går till katastroffonden. Därifrån får man pengar snabbt när det sker en katastrof, säger Stefan Simonsen.
Pengarna används till hälso- och sjukvård, undervisning, tält, filtar och annat som behövs för att människorna ska klara sig. De insamlade medlen används även till speciell typ av personal och transporter.

Regn behövs
Stefan Simonsen var själv på plats i Haiti tidigare i år. Innan avfärd oroade han sig för regnperioden som kommer under våren. Men oron visade sig vara obefogad. Haitis invånare har väntat länge på regnet för att jordbruket ska komma i gång igen. Grödorna behöver vatten för att gro och senare ge skörd.
– Men visst kan det bli problem för de som bor i tält om det blir översvämning. Vattnet kan på vissa ställen stiga väldigt högt, säger han.

Frivilliga krafter
Finlands Röda kors har ungefär 400 delegater som är redo att åka till katastrofdrabbade länder. Av dem var det cirka 100 som åkte ner för att hjälpa till under återuppbyggnadsprocessen på Haiti.
– Hjälpen och pengarna utifrån är bara en del i återuppbyggnadsprocessen. Det behövs även ansvar, vilja, hjälp och tålamod från lokalbefolkningen för att det ska fungera, säger Birger Ch Sandell.
Första veckan i maj planerar Stefan Simonsen att hålla en föreläsning. Då kommer han visa bilder och berätta om sin vistelse på Haiti.

ANDREA HOLM

redaktion@nyan.ax