DELA

Mystisk ”tredje man” väntade i flyktbilen

En mystisk ”tredje man”, som sägs vara den som planerade rånet mot värdetransporten utanför Ålandsbankens citykontor den 19 juli och som också väntade i flyktbilen, är fortfarande lika okänd.
Ingen av de två rånåtalade var villig att avslöja mannens identitet igår när rättegången inleddes.
Detta hände strax före halv fem den här vackra söndagseftermiddagen i centrala Mariehamn.
Control Risk ab:s värdetransportbil kör upp på gång- och cykelvägen vid ÅAB:s bankautomat vid Torggatan. En manlig väktare matar in påsar med pengar från helgens travtävlingar, hans kvinnliga kollega hämtar några påsar åt gången i transportbilen som hon låser mellan varje hämtning.
Ridande polisen kommer i sakta mak från Andelsbankens håll. Väktarna ser det och känner sig trygga där de står med ryggen mot gatan och vända så att de ser åt varsitt håll.

”Upp med händerna”
Plötsligt nalkas en moped. En man med hjälm och visir ropar ”upp med händerna, det här är ett rån”, pekar med en pistol turvis mot väktarna och skjuter ett eller flera skott. Han ger order åt den manliga väktaren, 19 år gammal, att öppna bildörren.
På väg mot bildörren gräver väktaren fram flaskan med pepparspray och trycker av. Men flaskan fungerar inte. Rånaren rafsar åt sig de återstående påsarna med pengar från bilen – sju påsar med sammanlagt 41.000 euro – och springer till mopeden där den andra rånaren är startklar. När mopeden flyr tappar rånaren påsarna med pengar.
Andra har hört pistolskotten. Utanför La Strada tar en turist, som visar sig vara den tidigare militären och numera ambulanssjukvårdaren Ulf Lindeberg från Jönköping, en tung plåtskylt och kastar sig framför den flyende mopeden.

Övermannar rånaren
Under tiden har väktaren sprungit fast pistolmannen – som vänt sig om och skjutit ytterligare flera skott mot honom – och kastar sig över pistolmannen och övermannar honom med hjälp av sin batong. Den andra rånaren försöker få loss honom från kompisen och knuffar och sparkar på honom.
Då rusar en ledig polis till och övermannar den andra rånaren, och frågar den ridande polisen som kommit till platsen om han får låna hennes handklovar medan hon tar hand om den pistolmannen.
Det är rop och skrik och tumult. allt är över på några få minuter.

Djupa spår
Så ser händelsen ut som den berättades för rätten.
Som en gammal vilda västern-film. Två desperados utifrån rider in i den söndagsloja lilla staden, rånar banken och skjuter vilt. Då kommer hjälten in, övermannar rånarna, bakbinder dem och överlämnar dem till sheriffen.
Men sanningen är förstås att händelsen har satt djupa spår hos dem som var med, framför allt för de två väktarna som berättade för rätten att de fått proffshjälp med att bearbeta den posttraumatiska stress de båda känt efter rånet.
Också för de två rånarna har händelsen haft följder – de har suttit häktade sedan 19 juli, först i Mariehamn och sedan i Åbo, och har nu möjligen straff att vänta för grovt rån, dråpförsök och anstiftan till dråpförsök.

Medger rån
De medger rån av normalgraden via sina advokater Jens Lapidus, som försvarar rånaren som sköt, och Mikael Lindén, som försvarar mannen som körde mopeden. Rånet var enligt advokaterna inte grovt eftersom det vapen som användes var en startpistol, visserligen uppborrad, men som inte kunde åsamka lika stor skada som om det handlat om en riktig pistol.
Detta kom att bli en av huvudfrågorna under rättegången.
Centralkriminalpolisen har testat kraften i pistolen genom att avfyra den på tio meters håll in i ett lager gelatin som till konsistensen motsvarar mänsklig bindvävnad. Kulan trängde in 1,5 cm. Farten som kulan träffade med var omkring 200 meter per sekund, det vill säga 720 km i timmen – bara 40 meter per sekund långsammare än ett motsvarande vapen med räfflad pipa.
– Det är inget du kan värja dig emot, sa ledande åklagare Jens-Erik Budd som ansåg att det är ett fullt funktionsdugligt vapen.

Touchade magen
Väktarens jacka hade flera kulhål, både in- och utgångshål. Ett skott som gick genom jackan touchade väktarens mage och lämnade efter sig ett blödande, ytligt sår. Varken han eller kollegan hade någon skottsäker väst på sig den här dagen.
Ingen enighet nåddes om hur många skott som egentligen avfyrades, men pistolens magasin rymmer sammanlagt åtta patroner.
Mycket folk var i rörelse när råndramat inträffade – barn, föräldrar med barnvagnar, bankomatkunder, folk som satt på uteserveringar eller som flanerade på gågatan.
– Om man skjuter mer eller mindre okontrollerat på öppen gata så kan folk naturligtvis bli skadade, påpekade åklagaren som hävdade att det vara bara en slump att väktaren inte fick värre skador än vad han fick.

Planerat rån
Han hävdade att rånet var planerat – rånaren kom till Åland med vapnet, stal mopeden på Klinten två dagar före rånet, använde hjälmarna som ”tredje mannen” haft med sig när han kom till campingplatsen på Åland med flyktbilen, en röd Toyota. ”Tredje mannen” hade också med sig en mobiltelefon som han höll kontakt med rånaren med. Via den fick rånaren meddelande om när värdetransporten var på väg till banken.
– Antagligen trodde den som planerade rånet att det handlade om stora summor.

Kräver ersättning
Väktarna företräddes av advokat Andreas Carlsson som yrkade på följande ersättningar: För den manliga väktaren 8.000 euro för lidande och 3.500 euro för sveda och värk och för den kvinnliga väktaren – som var mammaledig vid den här tiden och som enbart jobbade extra just den här dagen – 4.000 euro för lidande och 2.000 euro för sveda och värk. Ersättning yrkas också för psykiater Nils-Gustaf Erikssons krishjälp, sammanlagt 2.400 euro.
Rättegången fortsätter på torsdag då fler vittnen hörs.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax