DELA

Minister vädjar till Viking Line

I höst, när Royal Caribbean Cruises megakryssare Allure of the Seas är klar, läggs verksamheten på STX Finlands varv i Åbo ner – om inte Viking Line eller något annat rederi beställer ett nytt fartyg.
Nu vädjar näringsminister Mauri Pekkarinen till Viking om att bygga vid STX.
Att Viking Line i somras drog tillbaka sin fartygsbeställning från STX-varvet kritiserades i onsdags i de finländska affärstidningarna Talouselämä och Kauppalehti som befarar att Vikings varumärke kan lida skada av den badwill rederiet får i ändhamnen Åbo om ingen ny beställning sker.
STX har cirka 3.300 anställda i Finland och drygt tusen är nu permitterade.
Vikings vd Mikael Backman säger till Talouselämä att rederiet inte har bråttom att bestla nytt tonnage och att man inte heller är förpliktade till någon beställning. Enligt honom har staten gjort vad den kunnat genom att i början av året erbjuda stöd åt varven – orsaken är i stället att STX pris inte är konkurrenskraftigt.
Också andra fartygsbeställare har valt bort STX Finland. Världens största kryssningsrederi Carnival Cruise Lines har gjort beställningar i Italien och Tyskland, schweizisk-italienska MSC Cruises har beställt från Frankrike och Louis Cruises från Korea.

Vädjar till Viking
I går rapporterade Yle att näringsminister Mauri Pekkarinen vid ett besök i Åbo på torsdagen vädjade till ”Viking Lines ledning att företaget beställer de inplanerade två nya fartygen från Åbovarvet”.
Enligt Yles hemsida sade Pekkarinen att det handlar om ett beslut som kommer att ha konsekvenser för hela landet.
– Nu avgörs om varvsindustrin har en framtid i Finland.
Till Hufvudstadsbladet säger Vikings vd Mikael Backman att han förväntar sig att STX-varvets tar ny kontakt.
– Efter de senaste dagarnas rapporter om varvens problem som man kunnat läsa om i tidningarna anser jag det till och med sannolikt att vi blir kontaktade. Men den saken kan inte vi påverka utan varvet beslutar om man vill återuppta förhandlingarna eller inte, säger han till Hbl.
Vidare uppger Backman att Viking diskuterar med andra varv ”men det finns ingenting konkret att rapportera” och att rederiet inte har någon brådska med nybeställningarna. (ao/ms)