DELA

Mermaid-tvist och husbåt i riksmedia

Mermaid-tvisten som avgjordes i Åland tingsrätt fick stor uppmärksamhet i riksmedia.
– 26 finskspråkiga tidningar uppmärksammade fallet som troligtvis kommer att analyseras noga av flera andra kunder som förlorade pengar i Nordeas Mermaid-placeringar, sägs i Ålandskontorets pressöversikt för juni.
Som bekant har parterna förlikats i det målet, och Carlson drog tillbaka det planerade överklagandet till Åbo hovrätt. Men det kan bli nya processer, vilket Nya Åland berättar om på sidorna 2-3 i dagens tidning.
Ålandskontoret tittar på finskspråkiga media.
– I juni 2010 registrerades 301 mediaträffar för sökordet Åland; 299 var press- och Onlinenotiser, 99 ingick i den så kallade Top Ten gruppen, 2 träffar fanns i etermedia. Den sammanlagda upplagan för samtliga träffar var 20.843.463, sägs i översikten, som sammanställs av Maija Nunez.
Vidare i listan:
– Viking Line meddelade i början av juni, att rederiet inte kommer att beställa nya fartyg till trafiken mellan Åbo och Stockholm. Beslutet var en stor besvikelse bland annat för STX Åbo-varvet och dess underleverantörer, eftersom varvet står utan nya beställningar i höst. (8 artiklar)
– Ett amerikanskt flygplan på väg från Tallinn till Nordamerika kränkte det finländska luftrummet ovanför Åland. Kränkningen berodde antagligen på felaktiga instruktioner från Estlands eller Finlands myndigheter. 20 tidningar publicerade försvarsministeriets meddelande om kränkningen.
– De åländska fästingarna fastnade i 14 tidningsartiklar, som handlade om farorna som lurar semesterfirarna i naturen.
– I början av sommaren uppskattades risken vara måttlig för algblomningen i vattnen runt Åland. Finlands miljöcentral förutspådde däremot kraftiga blomningar i Skärgårdshavets östra delar, Finska viken och södra delar av Östersjön. Miljöcentralens prognos publicerades i 17 tidningar.
– Nöjda turister och lägerskolgrupper berättade om sina erfarenheter från Ålandsvistelsen i 8 tidningsartiklar.
– Helsingin Sanomat hade en lång illustrerad artikel om två flytande sommarstugor, som ålänningarna Bo Sandin och Ole Lundberg har byggt och som de hade kört från Åland till fastlandet på sin årliga båt – eller stugfärd.

Filminspelning
– Den första finlandssvenska familjefilmen Iris har spelats in på Åland under sommaren. Fyra tidningar publicerade i början av juni STT:s notis om de kommande filminspelningarna.
– Den åländske cellisten Tomas Nunez-Garces uppträdde på musikfestspelen i Itis, Nådendal och Korsholm i juni. Tidningarna Etelä-Suomen Sanomat, Turun Sanomat och Pohjalainen recenserade konserterna i positiva ordalag.
– Goda kunskaper i svenska för Loimaaflickan Laura Närvä till Åland på en veckas språkkurs i början av augusti, berättade Loimaan Lehti. Hon vann första priset i skrivtävlingen som ordnades i våras av Svensklärarnas förbund och Nordens Institut i Finland. Förutom svenska pratar språkkunniga Laura även engelska, franska, tyska och lite spanska. Under prisveckan får hon vid sidan av språkstudier bekanta sig med Ålands historia och sevärdheter.
– Veckotidningen Vaasan Ikkuna hade intervjuat den åländske medicinstuderanden Martin Granlund som praktiserar vid Vasa centralsjukhus under sommaren. Granlund studerar i Helsingfors och har under sin studietid lärt sig tillräckligt med finska för att kunna prata med finskspråkiga patienter på deras modersmål. Språkduschen har gjort sitt, i början var det svårast att öppna munnen, konstaterade Granlund.
– IFK Mariehamn figurerade i 44 fotbollsartiklar. (ms)