DELA

Mercedes öppnar chocolaterie

Mercedes Winqvist-Urbano kom på en hedrande andra plats i den svenska tävlingen ”Årets chokladpralin 2009” som avgjordes förra veckan. Nu öppnar hon också ett eget chocolaterie i Mariehamn.
När Nya Åland ringer för att gratulera talar Mercedes Winqvist-Urbano i telefon med sin mamma i Venezuela, men maken Peter Winqvist kan berätta att Mercedes nu öppnar ett chocolaterie i Mariehamn.
– Det har alltid varit hennes dröm och nu har vi hittat den rätta lokalen i centrala Mariehamn. Adressen är ännu hemlig, vi håller på och inreder stället, men vi öppnar inom kort. Pralinförsäljningen vi haft vid Café Lugn och ro i Eckerö har varit säsongsbunden och det har funnits efterfrågan på ett året-runt-ställe.
På chocolateriet kan man köpa choklad i alla former, både fast och flytande.
– Det kommer också att finnas kaffe, men tonvikten är helt på choklad.

Chokladfestival
Vid årets chokladfestival på Nordiska Museeet i Stockholm som hölls senaste veckoslut deltog Mercedes Winqvist-Urbano. Hon knep en prestigefylld andra placering. Winqvist-Urbano var, som enda icke-svensk, inbjuden till tävlingen.
– Festivalen var bättre besökt än fjolårets som lockade över 14.000 besökare. Josefine Baummann från Chokladfabriken i Stockholm vann och trea kom Birgitta Larsson Konditori Princess, Lidingö.
Alla inbjudna skulle göra en mörk och en ljus chokladpralin.
– Mercedes hade valt att göra den ljusa pralinen med en ganache av ugnsbakade åländska äppel och karameliserade pekannötter och den mörka innehöll dulce de leche ganache och marinerad plommonmarsipan.
Enligt juryns utlåtande var det mycket hög nivå och kvalitet på tävlingsbidragen.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax