DELA

Mellanrapport från hållbarhetsråd

I fjol minskade de globala utsläppen av koldioxid för första gången – men det behövdes en världsvid finanskris för att få det till stånd.
– Ekonomin spelar en central roll för hållbar utveckling, är den slutsats landskapets hållbarhetsutredare Hans Dahlin drar.
I dag bjöd landskapsregeringen in till information om hur långt arbetet med hållbar utveckling nått. Två år har gått sedan hållbarhetsrådet, som ska se till att hållbarhetstanken förs in i allt beslutsfattande på alla nivåer, tillsattes. Nu är dessutom Hans Dahlin på väg bort – han tillträder tjänsten som miljöingenjör i Mariehamns stad inom kort – och man vill därför göra en summering.
– Om man ser på landskapsbudgeten för i år så vill jag påstå att hållbar utveckling finns med, sa lantrådet Viveka Eriksson (Lib).

Utbildat personalen
Internt har man utbildat personalen om vad hållbar utveckling är, utbildning har getts inom grön upphandling, en checklista för konsekvensbedömning ur ett hållbarhetsperspektiv har tagits fram och skärgårdsfärjornas befäl skolas i ecodriving, till exempel.
När det handlar om grön upphandling kartlades landskapets fordonspark i fjol. Resultatet visade att fordonen släpper ut cirka 630 ton koldioxid på ett år. Om skärgårdsfärjornas utsläpp räknas in handlar det om tiotusentals ton koldioxid.
– Det är viktigt att utsläpp och energiförbrukning inkluderas i upphandlingen så att alla parametrar prissätts. Beslutet ska tas utifrån livscykelkostnad.
Läs mer i tisdagens Nya Åland.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax