DELA

Måskrock fördröjde avresan

Det chartrade Finnair-planet som i helgen tog 229 passagerare till ö-spelen på Rhodos blev kraftigt försenat eftersom det krockade med måsar när det landade i Sviby.
Efter att tekniker från Helsingfors hade kontrollerat planet kunde det lyfta vid halv tio på lördagen.
Det var när Finnars plan skulle landa på Sviby flygplats natten till lördagen som det krockade med fyra måsar.
– Vi har problem med fåglar på flygplatsen ibland och vi använder gaskanoner hela tiden för att skrämma bort dem. Dessutom patrullerar vi med gevär men den här gången hjälpte det inte och fyra måsar krockade med planet, berättar flygplatschef Stig Aller.
Aller menar att det egentligen inte är något märkligt att fåglar krockar med plan, men Finnair beslutade ändå att inte låta planet lyfta förrän en teknisk kontroll hade gjorts. Och eftersom Finnair inte längre trafikerar Åland reguljärt har de inte längre någon tekniker i Sviby.
– De fick komma hit från Helsingfors för att kontrollera planet.


Ingen mås i motorn
Aller förklarar att fåglarna hade kunnat orsaka allvarliga skador på flygets motorer om de hade flugit in i motorn.
– Nu var det som tur var ingen av dem som hade flugit in i motorn så efter kontrollen kunde planet lyfta.
Fåglar är vanligtvis inget problem för flygplan eftersom de inte befinner sig på den höjd där planen flyger.
– Det är vid landning eller när planet skall lyfta som det finns risker. Då är det ändå bättre att krocka med fåglar på väg ner, krockar man på väg upp kan det få riktigt kritiska konsekvenser, det har man sett runt om i världen, säger Aller.


Vid gott mod
Vid halv tio kunde ö-spelsplanet alltså slutligen lyfta, drygt åtta timmar försenat. Aller berättar att planet är det största som någonsin lyft från Sviby.
– Planet var en Boeing 757, 200 modellen. Vid maxlast väger det ungefär 115 ton. Den här gången rörde det sig inte om sådana vikter men det var i alla fall 229 passagerare och det är det största antalet som lyft härifrån, säger han.
Ö-spelsgruppen som efter två timmar i planet hade fått åka hem för att sova några timmar medan planet stod på marken var enligt Nya Ålands sportredaktör Malin Tillström trots förseningen vid gott mod.
– Vi landade strax efter klockan 13.00 på Rhodos och hann ändå installera oss på ön eftersom inga ålänningar tävlade förrän på söndagen, säger Malin som tillägger att vädret på Rhodos är härligt.
– Varmt och soligt!

MALIN LUNDBERG