DELA

Maria vann skrivartävling

Maria Snellman från Kyrkby högstadieskola vann Nordens instituts årliga skrivartävling för niondeklassister.
– Det året då de här niorna föddes var en fantastisk årgång skribenter. Det har varit ett tufft jobb för juryn, säger poeten Olivia Bergdahl.
På bilden Maria Snellman, Nikolai Andersson och Lukas Nyman.
På prisutdelningen på biblioteket läste jurymedlemmen Fred Forsell först upp juryns motivering. Därefter läste en gästande författare upp texten och först därefter sades det vem som vunnit. Skribenten kände alltså igen sin text innan någon annan gjorde det.
– Hjärtat dunkade rejält då jag hörde att det var min text som lästes, säger förstapristagaren Maria Snellman.
Hennes text heter Smulor. Hon blev glad och ganska förvånad över priset.
– Men jag har alltid skrivit, det har kommit naturligt för mig. Hemma har jag en hel låda med sagor som jag skrev då jag var liten.


Smällde till
Andra pristagare blev Simon Blomkvist i Strandnäs skola medan Lukas Nyman i Övernäs fick tredje pris med texten Den frusna flaskan.
– Jag kände hur hjärtat smällde till i bröstkorgen då jag kände igen min text.
Nikolai Andersson i Strandnäs skola fick ett hedersomnämnande med texten Draken och Nagan.
– Jag fick idén för tre år sedan då jag läste något liknande på internet. Jag har gjort det till min egen berättelse och ändrat en massa. Jag jobbar på att det skall bli en bok av just den här berättelsen, säger han.


Avundsjuka
Juryn bestod av Fred Forsell, Olivia Bergdahl och Lina Antman.
– Det har varit hälften glädje och hälften avundsjuka att läsa igenom alla texter. Många är fantastiskt duktiga skribenter, säger Fred Forsell.
– Det har varit lite ångestblandad glädje också, eftersom arbetet med att ta fram vinnarna var så svårt. Det säger vi inte för att man skall säga så, det var verkligen svårt att välja pristagarna.
Alla de vinnande bidragen finns i en antologin Godhet. Där finns dessutom 17 andra texter av niondeklassisterna som deltog i tävlingen. Sammanlagt 150 bidrag skickades in.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax