DELA

Männen medger rån av kassa

Rättegången mot de två män som rånade två väktare på travkassan utanför Ålandsbankens bankfack på Torggatan inleddes i morse.
Männen, födda 1983 och 1989, medger dådet, men nekar till att rånet var grovt.
Rånarna menar att rånet inte var grovt eftersom den uppborrade startpistolen som avlossades flera gånger vid rånet inte kan ha orsakat livsfara hos den träffade väktaren.
Vid rättegången som kom det också fram att männen hade råkat i ekonomiska svårigheter och var i skuld till kriminella personer i Stockholm. Vidare berättades att de fått i uppdrag att begå värdetransportrånet i Mariehamn på grund av skulderna.
En tredje person har uppenbarligen rekognoscerat på travbanan inför rånet och meddelat de mopedburna rånarna via mobiltelefon. Den sista kontakten mellan rånarna och den tredje personen togs bara några minuter före rånet. Personen har inte påträffats.

Kalla kårar
Den 19-årige väktaren som blev skjuten i magen berättade för första gången offentligt vad som hände. Han berättade att han känner kalla kårar när han i dag närmar sig bankfacket. När han gick veta att det fanns en tredje person bakom rånet sa han att han kände stark olust.
Den andra väktaren, en kvinna, ska höras senare i dag när rättegången fortsätter. Även ytterligare vittnen är kallade.
För övrigt företräds rånaren som är född 1983, och som avlossade skotten, av kändisadvokaten och författaren Jens Lapidus. (ao/mt)