DELA

Många trafikbrott i helgen

Polisen har haft fullt upp med trafikbrott- och förseelser i helgen.
Här är hela listan.
n En mopedförare och den passagerare som färdades på mopeden fördes till sjukhus för vård av de skador de erhöll vid en kollision med en personbil i korsningen Mariegatan-Ålandsvägen i Mariehamn på lördag förmiddag. Passageraren på mopeden saknade hjälm.
Mopeden kom från Mariegatan och skulle korsa Ålandsvägen. Föraren observerade inte en personbil som kom längs den gatan trots att Mariegatan har väjningsplikt med trafikmärke. Både moped och bil erhöll plåtskador, rapporterar polisen.


Rattfylleri ”med mera”
n På fredag kväll vid 23-tiden inträffade ett fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten, rattfylleri, ”med mera” i centrala Mariehamn. På en lätt motorcykel transporterades två passagerare, enligt polisen ”på ett mycket vådligt sätt”. Föraren underlät att stanna för stopptecken. Föraren blåste 0,52 promille och saknade behörighet att framföra lätt motorcykel. Passagerarna saknade hjälm.
n På fredag kväll vid 21-tiden inträffade en kollision mellan två mopeder på Ålandsvägen. Mopederna färdades i samma riktning och då den framförvarande skulle svänga till vänster blev den påkörd av den bakomvarande. Lindriga personskador och plåtskador blev följden.
n En bilförare är misstänkt för grovt rattfylleri, äventyrande av trafiksäkerheten samt olovlig körning med lastbil i Finström. Lastbilen kolliderade på lördagen med en parkerad släpvagn och det visade sig att föraren, som blåste 1,25 promille, saknade behörighet att köra lastbild.
n Ett fall av äventyrande av trafiksäkerheten inträffade också vid 16-tiden på fredag kväll i Dalbo-rondellen i Mariehamn där två personbilar kolliderade sedan den ena brutit mot väjningsplikten.
n I Finström äventyrade en personbilsförare trafiksäkerheten på fredag kväll vid 21.30-tiden genom att köra 117 på en 90-väg.


Plåtskador
n I Lemland äventyrades trafiksäkerheten av en personbilsförare som kl. 10.30 på lördag förmiddag körde 93 kilometer i timmen på den 70-begränsade Järsövägen.
n Vid 18-tiden på lördagen äventyrades trafiksäkerheten i korsningen Styrmansgatan-Ålandsvägen där två personbilar kolliderade sedan den ena bilens förare brutit mot väjningsplikten. Inga personskador uppstod men bilarna fick plåtskador.
n Som trafikförseelse betecknas ett fall där en mopedförare framförde sitt fordon utan att använda hjälm. Händelsen inträffade på Skarpansvägen på lördagen.
n En annan trafikförseelse inträffade också på Skarpansvägen på lördag i form av ”olovlig personbefordran på moped”.
n På söndagen inträffade ett fall av rattfylleri samt vållande av personskada i Jomala Dalkarby där en fotgängare blev påkörd av en personbil vars förare blåste 1,07 promille. Fotgängaren fick vård för sina skador på centralsjukhuset.
n På söndagen blåste en bilförare vid en kontroll på landsväg två i Mariehamn 0,56 promille och är misstänkt för rattfylleri.
n Ett fall av innehav av eggvapen på allmän plats uppdagades också av polisen i helgen. En person hade på lördagen en fällkniv på sig under ett restaurangbesök, rapporterar polisen. (jk)