DELA

Liknande budget för skärgårdstrafiken nästa år

Budgeten för skärgårdstrafiken blir nästa år ungefär lika stor som i år. Det sades i måndags då skärgårdskommunerna mötte landskapsregeringen för att diskutera nästa års turlistor
– Jag är jättesorgsen för hur det ser ut och att det inte ser ljusare ut i framtiden, säger en av Kumlinges representanter, Mia Hanström.
Det handlar om pengar, som alltid när det kommer till skärgårdstrafikens turlistor. Kökars representant Kurt Forsman berättar att beskedet de fick är att budgeten för skärgårdstrafiken ser ungefär likadan ut som för i år, men Forsman är mer optimistisk än Hanström.
– 2010 års inbesparingar ska ske under några månader, men för nästa år kan vi planera budgeten bättre så att vi kan skära i turerna när det är som minst behov, säger Forsman.
Årets turlista är Forsman kritisk till.
– Dagens turlistor fungerar inte så bra för oss på Kökar, där fanns turer som till exempel fungerade som skolskjutsar som nu är indragna. Vi vill ha tillbaka till 2009-års listor som passade oss bättre.
Kurt Forsman menar att säsongsturlistor är ett bra sätt att möta landskapsregeringens budgetramar.
– Det säger ju sig självt att turerna behöver vara fler på sommaren, därför tycker jag att det är en bra lösning med en turlista för sommaren, en för våren, en för hösten och en för vintern, säger Forsman som tillägger:
– Sedan måste vi ju ställa frågan när ”sommaren” börjar och slutar.
Läs mer i papperstidningen!

Johan Orre