DELA

Liberalerna bildar regering

Liberalerna är numera Ålands största parti, med god marginal. Partiet ökar från sju till tio mandat i lagtinget. Ordföranden Viveka Eriksson är en av partiets två stora röstmagneter.
– Det känns så stort.
Kampen stod mellan liberalerna och centern och det blev oppositionspartiet som slog regeringspartiet. Överlägset flest röster i liberalerna fick förra riksdagsmannen Gunnar Jansson och partiets ordförande Viveka Eriksson.
– Det känns så stort att få ett sådant förtroende. Det kommer att finnas höga förväntningar på mig, säger Viveka Eriksson på valvakan.
Känns det betungande?
– Nej det känns bara positivt.
Vill ålänningarna ha ett kvinnligt lantråd?
– Jag hoppas det. Det kan vara en förklaring till min skjuts. Jag tycker att det är förvånande att jag och Gunnar drar så mycket röster.
Får vi Ålands första kvinnliga lantråd nu?
– Nu ska vi få ihop en regering och det gör vi inte själva. Det gör vi med andra.


Sundback förklaring
I liberalernas hörn på Hotell Arkipelag jublas det många gånger under kvällen. Partiet går framåt i röstningsområde efter röstningsområde.
– Det går bra i Jomala och Finström. Vi har plockat i centerfält, säger en strålande Viveka Eriksson när resultaten från landsorten presenteras.
Varför har det gått så bra för er?
– Vi har haft bra kandidater och vi har gjort ett långsiktigt fotarbete. Vi har tagit fram flera plattformar att bygga på, nämligen våra olika politiska program. Dessutom tror jag att beskattningsfrågan har varit avgörande i slutskedet.
Viveka Eriksson får medhåll från partiets vice ordförande Christian Nordas.
– Vi är det enda parti som är tveksamt till att ta över beskattning. Vi vill först veta vad det innebär.
Han tror att liberalernas framgång också kan förklaras med att de hållit ihop under valrörelsen och haft roligt. En annan förklaring är Barbro Sundback (s), enligt Nordas.
– Vi förlorade röster till Sundback i förra valet och nu kommer de tillbaka med råge. Barbro har inte svarat mot förväntningarna. Jag tror också att vi har fått draghjälp genom att vi befunnit oss i opposition.


”Jag är skärrad”
Katrin Sjögren är en annan liberal kandidat som gör ett mycket bra val.
– Jag är skärrad. Vi har jobbat stenhårt. Blod, svett och tårar.
Varför är ni valets segrare?
– Jag tror att folk vill ha ett nytt ledarskap. De tycker inte om det sätt som landskapsregeringen har gjort sig av med tjänstemän, att man exempelvis lagstiftat bort kanslichefen Elisabeth Nauclér.
Nu ska liberalerna påbörja arbetet med att sätta samman en ny landskapsregering. Viveka Eriksson vill dock inte prata om vilka preferenser man har.
– Nu ska vi sondera. Vi kommer att vända oss till samtliga partier för att diskutera. Det viktiga är vad vi kan enas om i ett handlingsprogram.
Viveka Eriksson har tidigare sagt att liberalerna har många beröringspunkter med centern och socialdemokraterna. Tillsammans med dessa partier har liberalerna 21 av lagtingets 30 mandat.
Är det de tre partierna som utgör nästa landskapsregering?
– Jag kommenterar inte sammansättningen.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax