DELA

Liberalerna är lagtingsvalets stora vinnare

När alla röster är räknade i det åländska lagtingsvalet är liberalerna valets stora vinnare. Partiet är nu störst i lagtinget med tio mandat, jämfört med nuvarande sju.
– Nu är vi väldigt glada. Vi har gjort detta fina val eftersom vi haft 62 fantastiska kandidater, säger Viveka Eriksson, strax efter att resultatet blivit klart.

Totalt röstade 13 166 ålänningar i årets lagtingsval. Av detta fick liberalerna flest röster med 4.173. Ålands tidigare riksdagsman, Gunnar Jansson, var hela lagtingsvalets största röstmagnet och fick hela 745 personliga röster.
Centern ökade till åtta lagtingsmandat, jämfört med nuvarande sju. Även obunden samling ökade med ett mandat, från tre till fyra.


(S) tappade hälften
Frisinnad samverkan förlorade ett mandat, fick tre mot tidigare fyra.
Men det är nog socialdemokraterna kan ses som valets förlorade, då de minskade sina lagtingsmandat till hälften. Från nuvarande sex till tre.
Socialdemokraternas ledare Barbro Sundback menade att många väljare bytt socialdemokraterna mot liberaler i årets lagtingsval. Enligt henne hade inte partiet lyckats behålla de väljare som tidigare röstat på Lasse Wiklöf och även förlorat många av dem som röstat på henne i förra valet.
– Liberalerna har nog gynnats av att vi har tagit så mycket regeringsansvar, säger Barbro Sundback.


Åf blir två
Ålands framtid står kvar på två mandat.
– Det här var ju inte helt kanon, nu måste vi utvärdera. Men i en kamp mellan de stora elefanterna finns det risk att små blir trampade i mellan, säger partiledare Anders Eriksson, när resultatet är klart.
Den nybildade Hut-gruppen fick inte något mandat i årets lagtingsval.

Läs kommentarer och mer om valet i morgondagens Nya Åland eller gå in på valhemsidan: http://www.jcimariehamn.ax/val2007/

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax