DELA

Lemland sörjer ”Jörgens kiosk”

Jörgen Karlssons livsverk gick upp i rök i söndags morse.
För trettio år sedan startade han det som då hette Jörgens kiosk. Sedan dess har Söderby livs varit en självklar del i lemlänningarnas liv.
Under måndagen var Söderby livs fortfarande avspärrat på grund av polisens tekniska undersökning. Brandkåren vakade över butiken under natten till måndagen och natten till i dag ordnade ägare Jörgen Karlsson själv med ett civil garde för att förhindra plundring och för att hålla koll på att branden inte skulle flamma upp igen.
I går hade han fullt upp med att ordna allt som behöver göras efter en sådan här händelse. Bland annat har han beställt fyra containrar som ska fyllas med skrot.
– Men många i byn har hört av sig så det verkar som att jag kommer att få mycket hjälp, säger Jörgen Karlsson.


Som Rökkarånet
Lemlandsborna står definitivt bakom Jörgen och många ser branden som en stor förlust för byn. Victoria Ericsson och Catrine Henriksson promenerar förbi, hälsar på Jörgen och beklagar. De handlar i butiken nästan dagligen och gör sina postärenden där.
– Det känns som när Rökka rånades, man blir lite lokalpatriotisk och tänker att ” här ska ingen komma och bränna ner vår butik”, säger Catrine Henriksson.
De tycker båda att händelsen känns obehaglig och att det är olustigt att gå ute ensam i mörkret nu.
– Jag har nog varit lite orolig och funderat på vad som händer när de släpper ut gärningsmannen, säger Victoria Ericsson.
Maria Josefsson har bara bott i Lemland Söderby några år men har vant sig vid att alltid kunna vika in till Söderby livs.
– Det är jätteledsamt. Det var skönt att den fanns om man till exempel behövde köpa glass till ungarna, säger hon.
För många har Söderby livs, eller Jörgens kiosk som lemlänningarna fortfarande säger, funnits med sedan barndomen. Mikaela Eklund brukade köpa godis där som barn och känner sympati med Jörgen.
– Min son som är fem år är också bekymrad och tycker att Jörgens måste komma tillbaka, säger Mikaela Eklund.


Osäker framtid
Jörgen själv har svårt att säga hur det känns, han har knappt hunnit känna efter. Men att se den butik han drivit sedan 1980 är självklart tungt och han vet ännu inte om han kommer att bygga upp den igen.
Han tycker att det var sorgligt att polisen släppte ut den misstänkte mannen så snabbt efter att det andra inbrottet utförts. Han känner väl till mannen som ofta satt utanför butiken och drack kaffe eller kom in och lånade toaletten.
– Jag har funderat på om han satte eld på butiken för att röja sina spår eller om det helt enkelt är så att vi ligger honom närmast, funderar Jörgen.
Nu fortsätter hans arbete med att ringa varuleverantörer och att ordna med rivning av det som finns kvar av huset. Men många av leverantörerna har själva ringt upp honom vilket har underlättat arbetet en aning. Fastigheten har han helt försäkrad men tyvärr inte varorna och lagret.
– På det kommer jag att gå jättemycket back, säger han.


Posten oskadad
Posttjänsternat, som skötts av Söderby livs, kommer nu temporärt att finnas i den gamla Samgångbutiken i centrala Söderby. Ombudet startade verksamheten redan i går, och öppettiderna blir tills vidare klockan 10 till 17, måndag till fredag. Ankommande små paket kördes under måndagen ut av postutdelarna i samband med ordinarie utdelningsrunda, övriga kunder har aviserats.
Inga försändelser försvann eller skadades i branden, de kan dock lukta lite rök, meddelar Posten.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax