DELA

Leker med döden vid färjrelingen

Två män som hänger och dinglar utanför relingen på en Viking-färja med vattnet forsande tiotals meter nedanför, det kan man se på en amatörfilm som ligger på Youtube.
– Väldigt dumdristigt, livsfarligt och vansinnigt att syssla med liknande, säger Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström.
På de två filmfrekvensen, varav en är cirka en minut lång och den andra 37 sekunder, ser man hur två män både klättrar på och hänger utanför relingen.
Filmerna, som fanns på internetsidan Youtube i går, visar hur männen hänger med fladdrande ben i flera sekunder och drar sig upp och ner med hjälp av armarna flera gånger innan de åter klättrar tillbaka in på däck. På filmen syns de vilda vågorna som forskar kring färjans skrov, långt nedanför.


Skrämda vänner
I det kortare klippet står en man redan utanför relingen när den andra mannen mer eller mindre kastar sig över kanten, under vilda tillrop på finska av kompisarna. Flera gånger hörs de andras uppmaningar om att klättra tillbaka, att det är farligt och att de är rädda att männen ska tappa taget.
Filmklippen går under namnen Porin Ässien faniristeilyllä och Porin Ässien faniristeilyllä 2, vilket tyder på att de är filmade under en supporterkryssning för ishockeylaget Ässät från Björneborg. Det står inget om när klippen är filmade, men de är uppsatta på internetsidan den 9 mars.


Rederiet utreder
– Vi ser väldigt allvarligt på det som hänt, säger Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström till Nya Åland.
Har ni sett något liknande tidigare?
– Jag har inte sett det på film, men det har förekommit liknande fall enstaka gånger. Där har förövarna blivit fasttagna.
Men vet ni något om vilken färja det kan vara eller när det kan ha hänt?
– Vi har våra misstankar, men saken utreds fortfarande
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos