DELA

Laxen försvinner i Östersjön

Den vilda Östersjölaxen är på väg att dö ut.
– Gör vi inget nu har vi snart ingen lax kvar, säger sportfiskaren och miljöaktivisten Nils Manelius.
Åländska Nils Manelius är sportfiskare sedan 20 år tillbaka. Numera kallar han sig även miljöaktivist och vill väcka medvetenhet kring den akuta situationen för vild Östersjölax.
– Östersjön kan ha tagit så mycket skit att laxen inte klarar sig mera. Det kanske redan är för sent. Men gör vi inget är det i varje fall för sent, säger Manelius.


Med i tv-dokumentär
I fjol medverkade Manelius i finska YLEs dokumentär ”Laxens gatlopp till Torne älv” tillsammans med forskare från finska Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet. Det var då han fick upp ögonen för hur illa ställt det var för laxen.
I kväll visas en fortsättning på dokumentären, en fördjupning i problematiken kring laxen i Östersjön. Programmet, A-studion, sänds i kväll måndag kl 21.00 på YLE TV1.
– De enda naturliga älvarna som finns kvar och där laxen kan leka är Torne och Kalix älvar. Och faktum är att antalet laxar som stiger upp har raserat, säger Nils Manelius.
Han får stöd av siffror från Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet, som sedan 2009 kartlagt laxar som stiger upp i Torne älv. Antalet laxar raserade från cirka 32.000 år 2009 till 17.000 år 2010. I år uppskattas antalet till 20.000.
Enligt Manelius borde cirka 50.000 laxar stiga upp i älven för att bibehålla nuvarande stam.


Besvikna fisketurister
På Åland är det sportfiskare och turister som märker av den minskade laxpopulationen.
– Fisketuristerna återkommer hit varje vår och spenderar mellan 1,5 och två miljoner euro, säger Nils Manelius.
I år har man dock inte sett några stora fångster.
– Vi trollade 900 kilometer i år och fick tre laxar, och jag har hört att det var ungefär likadant för andra, säger Manelius.


Begränsa yrkesfisket
Skälen till laxdöden finns på flera håll, men just nu framför allt i Polen.
– När det är kalla vintrar går laxen långt ner till söder i Östersjön. Och polackerna skiter totalt i sina fiskekvoter. Antalet lax i lager hos enskilda polska handlare överskrider långt den totala kvoten, säger Nils Manelius.
Det finska och svenska professionella laxfisket är enligt honom inte heller oproblematiskt, tvärtom. Länderna har ett undantag från EU:s maxgräns för giftet dioxin i fisk, vilket möjliggör professionell fiske av framför allt strömming men även lax. Enligt Manelius borde dioxinundantaget tas bort.
– Finland och Sverige borde begränsa yrkesfisket av lax kraftigt. Ingen kan ändå leva på det längre, utan det är en bisyssla. Och alternativet är att laxen dör ut, menar han.
Han tycker också att gemene man borde känna till problemet. I stora matbutiker syns inte vild Östersjölax, där säljs den norska laxen som har sin egen problematik. Däremot säljs vild lax i små specialbutiker i bland annat Mariehamn.
– Köp inte lax från Östersjön, säger Nils Manelius.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni