DELA

Lars-Erik äter fett och nyttigt alla dagar

Nu börjar ålänningar äta smör, ägg och grädde. Igen. Vi är inte längre rädda för fet mat.
LCHF-dieten har slagit igenom på Åland. Samtidigt har en av de verkligt stora förespråkarna, Lars-Erik Litsfeldt, bosatt sig i Mariehamn.
– Oj, jag gör visst allt via nätet, skrattar han, där han sitter i villan i centrala Mariehamn.
Det var via internet Lars-Erik Litsfeldt allra först kom i kontakt med kosten där man äter tvärtom mot kostråden, dieten som också kallats njutarmetoden.
Det var också via nätet han fick kontakt med Mariehamnsbördiga Ann-Louise Harberg, som numera studerar teologi i Uppsala. Snart nog var de ett par. I somras flyttade han till Åland och den forne juristen ägnar sig numera på heltid åt att skriva böcker om LCHF – räknar man in olika upplagor och språk har det blivit 14 titlar hittills –och att studera och informera om kostfrågor. I tv-serien ”Landet brunsås” i SVT i höst får vi höra mer av honom.
Hur började du mer LCHF?
– Jag var diabetiker och jag måste gå ner i vikt. Jag gjorde allt rätt, åt som jag skulle, men det hände ingenting. Jag fick dessutom en en hjärtinfarkt. Precis som jag lärt mig åt jag ”nyttigt”, det var lättprodukter, tyskt fullkornsbröd, gröt med rivet äpple med lättmjölk och liknande. Socker undvek jag. Ändå blev jag sämre och måste till slut börja medicinera med starka piller. Dagliga sprutor låg hotande nära. Jag ville verkligen undvika det och blev mer och mer desperat. Det var 2003. Då började jag söka på nätet och hittade snart till Atkinsdieten och annan information som låg åt det hållet – ett sätt att göra tvärtom. Snart frisknade jag till på naturlig väg. Efter två dagar kunde jag sluta med pillren. Efter två månader hade jag gått ner 10 kilo.
Ska alla äta LCHF?
– Ja, varför inte? De flesta börjar för att de är tjocka och vill minska i vikt. Snart upptäcker de att de mår bättre, de sover bättre, hyn blir bättre och magproblem brukar upphöra. Reumatism kan lindras och motståndskraften mot förkylningar stärks. Som exempel har skidskytten och OS-guldmedaljören Björn Ferry kört LCHF senaste säsongerna och har fått ned antalet sjukdagar till en fjärdedel. Tänderna och tandköttet blir också mycket bättre. Min tandläkare tiggde till sig min bok Fettskrämd när han sedan många år slutat hitta hål i mina tänder- så stor var förändringen. Det finns många hälsovinster och det kanske kan förklaras av att man äter riktig mat helt enkelt.

Läs hela intervjun i fredagens Nya Åland!

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax