DELA

Landgren misstänks för ekonomiska brott

Stefan Landgren, som gifte sig i Jomala kyrka i helgen, misstänks för ekobrottslighet i Sverige.
Förundersökningen har pågått i ett drygt år och är inte ännu avslutad.
Det var fest och glam när affärsmannen från Täby firade sitt bröllop på Åland senaste helg. Bland annat skänkte han pengar till Jomala diakoniförening som tack för servicen.
Men vardagen ser betydligt gråare ut.

Förundersökning
För ganska exakt ett år sedan inledde den svenska ekobrottsmyndigheten en förundersökning mot Landgren och andra som suttit i styrelsen för bostadsrättsföreningen Ringen i Stockholm. Misstanken är att ledamöter i styrelsen gett sig själva lönsamma uppdrag.
Bland annat gjordes en husrannsakan mot Stockholmsbolaget Bricks som enligt avtal skulle hjälpa Ringen med förvaltning. Bricks ägs av bolaget Ecoland, som bildades strax innan omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter var klar, där Landgren figurerat i rollen som bostadsrättsföreningens kassör.
Ecolands mål misstänks ha varit att tjäna pengar på Ringens omvandling från hyresrättsförening till bostadsrättsförening genom att sälja alla hyresrätter som ännu inte hade blivit omvandlade.

I konkurs
Landgren har enligt Aftonbladet varit storägare i Ecoland som beräknas ha tjänat 120 miljoner kronor på Ringenaffären. Själv har han förnekat att han ägt aktier i Ecoland men Aftonbladet uppger att tidningen har kommit över ett protokoll som han undertecknat och där det framgår att han är en stor ägare.
Aftonbladet har också berättat att nio olika bolag där Landgren varit styrelseledamot har slutat med konkurs sedan 1992. Han har också granskats av skatteverket som i en dom från mars i år anser att han tagit ut löner under 2001 och 2002 på sammanlagt 1,3 miljoner kronor som inte har redovisats. Landgren har överklagat skatteverkets beslut.

Eldkvarnmusiker
En annan tidigare styrelsemedlem som fakturerat bostadsrättsföreningen Ringen för olika tjänster är musiken Tony Thorén i Eldkvarn. Fakturorna har skickat via bandets bolag Eldkvarn musik ab.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax