DELA

Kvarglömd leksak misstogs för bomb

Ett föremål, som misstänktes innehålla sprängämnen, hittades i närheten av flygfältet i söndags morse.
Efter undersökning kunde dock inkallade experter konstatera att föremålet var ofarligt.
Och igår kväll fick Nya Åland veta att det bara var en kvarglömd leksak.
På söndagsförmiddagen, klockan 10.16, fick polisen ett samtal från en person som hade hittat ett misstänkt föremål i området vid norra inflygningen bredvid flygfältet i Sviby, utanför själva flygfältsområdet. Personen uppgav att föremålet kunde tänkas innehålla sprängmedel.
– Föremålet var väldigt snarlikt en bomb, det såg ut som en sådan man sett på tv, jag själv skulle inte gått nära den, berättar överkonstapel Karl-Olof Westerlund för Nya Åland
Westerlund berättar att den åländska polisen fotograferade föremålet och skickade fotografiet till Åbo där en specialgrupp på bomber och farligt gods tog hand om det.
– De tog det på högsta allvar och skickade hit personal.

Spärrades av
Ett större område spärrades av i närheten av flygfältet medan man inväntade personalen från Åbo.
– Eftersom föremålet befann sig nära flygplatsen var det ett riskabelt ställe och vi gjorde en ganska stor avspärrning. Specialgruppen från Åbo anlände vid trettontiden och vid klockan sexton kunde vi häva avspärrningarna då det hade konstaterats att den misstänkta bomben var en attrapp.
På flygplatsen vidtog man åtgärder då man informerats om den misstänkta bomben.
– Vi hade två avgångar till Helsingfors på söndagen och de avgick normalt, men eftersom föremålet låg så nära vårt område vidtog vi nödvändiga åtgärder. Jag kan inte gå in på vilka de är, säger flygplatschef Jim Häggblom, och tillägger:
– Vår uppgift är att trygga flygsäkerheten och naturligtvis var vi mer alerta än vanligt.

Kvarglömd leksak
Sent i går kväll visade det sig att den misstänkta bomben egentligen var en kvarglömd leksak.
Några pojkar i 14 till 15-års åldern hade lekt i området och glömt kvar föremålet i skogen.
– De leker krig, delar in sig i lag och så, berättar en av pojkarnas mamma då hon hör av sig till Nya Åland på måndagskvällen.
Pojkarna hörde själva av sig till polisen i går.
– De blev ju väldigt uppskärrade själva när de hörde nyheten via medierna så de kontaktade polisen. De har nog lärt sig en läxa. (ml/ab)