DELA

Krögare oroas av Rockoff

– Rockoff på Torget är negativt för oss om inte vi inkluderas på något sätt.
Det säger Mikael Andersson (bilden) som är i full färd att bygga ut lunchbaren Eat till en torgrestaurang med inomhus sittplatser och öppet också på kvällarna.
 En god middag i en grön torgmiljö.
Det är visionen för Mikael Andersson som håller på att bygga ut sin lunchrestaurang Eat på Torget. Eat förstoras ungefär 70 kvadratmeter genom att huskroppen byggs ut österut.
Där blir en inomhusrestaurang med sittplatser för cirka 30 personer, en bardisk och toaletter både inomhus för gästerna och offentliga på utsidan. Köket blir kvar där det är i den gamla delen.
Nytt för i år är också att Eat inte bara kommer att ha öppet under lunchtimmarna utan man börjar i och med ombyggnaden också med kvällsservering.


Inträngda i hörn
Men Mikael Anderssons vision om en sommarkvällsmiddag i en grön torgmiljö grumlas nu något mitt i högsäsongen i och med förslaget om att flytta Rockoff tillbaka till Torget.
– Många tror ju att Rockoff på Torget är positivt för oss men i själva verket har det hittills varit negativt, säger Mikael Andersson.
– Dels har ju arrangörerna tidigare trängt in oss i ett hörn och in stället för en vacker utsikt har våra kunder kanske bara fått stirra in i en container. Och hur trevligt är det egentligen att äta sin lunch till ljudet från soundcheck?


Inte samma publik
Andersson konstaterar också att hans och Rockoffs publik inte är den samma.
– Mina kunder vill ha en annan typ av mat än de som går på Rockoff och jag säljer faktiskt hellre sallader till vuxna än grillkorv till barnen!
Mikael Andersson hoppas att han och arrangörerna kan hitta gemensamma lösningar om Rockoff verkligen förläggs på Torget igen.
– Det borde ordnas så att vi blev mindre drabbade. Kanske kunde vi inkluderas i området i stället, funderar Andersson.
En idé kunde vara att erbjuda vuxna konsertebesökare möjligheten att kombinera en konsert med mat.
Senast till sommaren räknar han med att öppna, eventuellt redan i maj om bygget är klart och om man redan då har fått den extrapersonal som den förlängda öppethållningen och utökade serveringen kräver.


Samarbete

– Jag har full förståelse för Mikael Anderssons oro men jag är övertygad om att vi kan samarbeta och hitta en lösning som gynnar oss båda.
Det säger Rockoff-arrangören Dennis Jansson som också är beredd att ta itu med alla eventuella andra klagomål om Rockoff återvänder till Torget.
Dennis Jansson har samtliga negativa åsikter, kommentarer och klagomål sparade från den tid då Rockoff arrangerades på Torget.
– Jag sitter ju i en fruktansvärt svår avvaktande sits just nu och vet egentligen ingenting om hur det blir. Men trots det har jag preliminärt skissat på hur man skall lösa tidigare problem så att folk blir nöjda, säger Dennis Jansson.
– En kritisk åsikt som framfördes sist var att det kändes så instängt för andra runt Torget. Jag tror att jag nu har en lösning på hur det kan ordnas. Och Eat skall definitivt inte behöva ha brummande kylcontainrar intill sig.


Öppen för dialog
Dennis Jansson betonar att han skulle bli ensam om arrangemanget i dag vilket också skulle göra det lättare för honom att ta tag i olika problem. Tidigare hade fler personer hand om olika ansvarsområden, bland annat om vad som placerades var.
– Jag är öppen för all dialog, vi kan säkert hitta en lösning så att Eat blir nöjda, säger Jansson.
– Men först avvaktar jag bara tills staden säger sitt.
Skall man ha bra artister till ett sommarevenemang krävs det att man är ute i mycket god tid annars blir man lätt utan. Kutym i den här branschen är att det skrivs klara och tydliga avtal om allt och att avtalet gäller från den sekund det är undertecknat.

– Jag kämpar med att få in en paragraf med avbokningsrätt i alla artistavtal. En paragraf som ger mig rätten att avboka i början av april om inte allting är löst då, säger Dennis Jansson.
TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN