DELA

Krismöte i dag om Skarven

I dag väntas landskapsregeringen fatta beslutet att inleda en juridisk process mot varvet i Litauen om Skarven.
– Vi ska också beställa den tekniska utredningen av Viking Line som vi hoppas är klar redan den här veckan, säger trafikminister Veronica Thörnroos (C).
I fredags urartade frustrationen kring Skarvens skick i ett riktigt praktgräl mellan tekniska inspektören Göran Holmberg och hans chef Niklas Karlman som agerade på landskapsregeringens mandat.


Möte i onsdags
Men Veronica Thörnroos går längre tillbaka än så när hon förklarar hur hon ser på rabaldret kring Skarven.
– Jag har länge fått gliringar från både allmänheten och sjöfolk för att Skarven är sned och felbyggd. Därför kallade jag samman ett avstämningsmöte i onsdags förra veckan.
I mötet deltog förutom ministern trafikavdelningens chef Niklas Karlman, sjötrafikchef Bo Karlsson, bro- och hamningenjör Ian Bergström, Göran Holmberg, befälhavare Christer Fellman, chiefen samt personal från Ålandstrafiken.
– Problemen med Skarven har ringverkningar på många områden. Jag ville helt enkelt veta hur det stod till med fartyget, säger ministern.


”Start den 17”
På mötet informerades hon om att alla problem kunde lösas så att det kunde bli trafikstart senast den 17 november, alltså på tisdag.
– Det sa jag åt alla som frågade. Men kritikerna fortsatte att höra av sig, och därför beslöt jag att beställa en utomstående rapport för att en gång för alla få se om fartyget motsvarade det vi hade beställt.
ASCE i Mariehamn gjorde en snabbgranskning. Redan samma eftermiddag, onsdag, tog hon del av den.
– Den visade inte vad vi hade hoppats på och vi behövde få en noggrannare undersökning och analys av felen och hur de ska åtgärdas.
Därför tog man kontakt med Viking Line som på grund av problemen med fartygsbygget i Spanien har tekniska utredare att tillgå.


Holmberg avsattes
Redan i torsdags avsattes Göran Holmberg som ansvarig för Skarven av Niklas Karlman och förvaltningschef Arne Selander. Han fick då beskedet att han skulle få andra arbetsuppgifter i väntan på att hans förordnande går ut den sista november.
– Därför blev vi mycket förvånade när Holmberg kallade till presskonferens i fredags, säger ministern som inte vill kommentera Holmbergs kritik.
”Vi skulle inte ha vänt oss till ASCE om det inte hade funnits anledning”, säger hon.
– Jag kan inte säga om det blir något straff för Göran Holmberg. Det är förvaltningschefens sak i så fall.


Ligger stilla
Kontentan är i alla fall att Skarven tills vidare ligger där hon ligger. Någon trafikstart blir det definitivt inte i morgon.
– Nu gäller det för oss att säkra vår position gentemot varvet inför den väntande domstolsbehandlingen. Om vi ska få varvet att betala kan vi inte bygga om och reparera Skarven på egen hand, utan löften om betalning. Att bygga om exempelvis bogvisirsfästen är fruktansvärt dyrt.
På mötet i dag på morgonen kommer Veronica Thörnroos att föreslå att rättsprocessen inleds. Hela landskapsregeringen deltar, juridisk expertis är inbjuden samt avdelningens eget folk och förvaltningschefen.


Tredelat beslut
Hon ser dagens beslut som tredelat: För det första att besluta om rättsprocessen, för det andra att gå vidare med den tekniska undersökningen som Viking Line nu har åtagit sig att göra så fort som möjligt, och för det tredje att ta i tu med den interna processen inom förvaltningen.
– Uppenbarligen har det gått snett någonstans. Vi vill inte i första hand hitta syndabockar utan det är processen som sådan som ska granskas.
Hon kan inte svara på om dörren till Göran Holmbergs arbetsrum är stängd.
– Den frågan bör riktas till Arne Selander. Målet är att få frågan seriöst utredd, problemen åtgärdade, fartyget satt i trafik och pengar från varvet.


Några dagar
Att hon själv är gift ”med en av Viking Lines 2.700 anställda” och att hon fått gliringar om det gällande valet av granskare tar hon med ro.
– Viking Lines tekniska avdelning har sagt att granskningen kan göras med fyra man på tre dagar. Vi hoppas ha utredningen klar redan den här veckan eller senast nästa vecka.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax