DELA

Korken på om champagnebeslut

Omkorkning av champagneflaskor. Beslut om provsmakning av champagne. Analys av vrakölet.
Allt det – och ännu mera – har landskapsregeringen fattat beslut om. Men mera vägrar man att yppa i väntan på nästa veckas stora mediajippo.
I går damp det redaktionen ner fem landskapsregeringsbeslut som rör champagnevraket ner: Omkorkning av champagneflaskor, beslut om provsmakning av champagne, analys av vrakölet, strategidokument för den fortsatta hanteringen av champagne och öl från vraket och anhållan från Stallhagen gällande licens för vrakölet.
Men både bakgrunden till besluten och vad som ligger bakom dem är hemligt – inte förrän nästa vecka får allmänheten veta om champagnen håller på att pysa ur de gamla flaskorna eller om det finns någon annan orsak till att flaskorna måste korkas om.


Väntar till den 17
Avdelningschef Rainer Juslin, som föredragit ärendena för vicelantrådet Britt Lundberg (C), säger inget utan hänvisar till att man väntar med att berätta tills den stora mediaträffen den 17 november när champagnen ska provsmakas offentligt. Av den anledningen har man satt justeringsdatum för besluten just till den 17 eftersom lagen säger att beslut blir offentliga när de justerats. Ett av besluten är redan justerat, det om Stallhagens anhållan, men det ges ändå inte ut.
Förvaltningschef Arne Selander håller med om att beslut är offentliga när de är justerade såvida de inte är hemliga.
– Men landskapsregeringen har fattat beslut som går ut på att champagnebesluten offentliggörs i samband med mediaträffen.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre

Johan Orre