DELA

Körde rattfull utan körkort

Tingsrätten dömde i torsdags en 28-årig man till böter och l villkorligt fängelse sedan han kört bil med 1,2 promille i blodet. Han saknade dessutom giltigt körkort vid tillfället.
I september förra året stoppade polisen en man, född 1981, när han körde i Mariehamn. Mannen var berusad och ett blodprov visade att han hade en alkoholhalt av 1,2 promille i sig. Under körningen saknade han dessutom giltigt körkort.
Mannen dömdes för både grovt rattfylleri och olovlig körning till totalt 20 dagars villkorligt fängelse. Utöver det måste han betala 20 dagsböter om sex euro eller totalt 120 euro samt ersättning för rusmedelsundersökning på 63,40 euro. 28-åringen fick dessutom körförbud fram till 20 augusti.

Körförbud
Tingsrätten behandlade förra veckan också två fall av rattfylleri. I det ena fallet körde en 59-årig man i oktober från Uppgårdsvägen i Mariehamn till Lilla Holmen med en alkoholhalt om minst 0,72 promille i blodet. Straffet blev 35 dagsböter om 18 euro eller 630 euro samt ersättning för rusmedelsundersökningen på 55,70 euro. Mannen har dessutom körförbud fram till 9 februari.
Det andra rattfyllerimålet handlade om en 48-årig man som i slutet av oktober körde från Kea-market i Lemland Söderby ut mot landsvägen med en alkoholhalt i blodet om 0,54 promille. I bilen fanns en passagerare.
Mannen dömdes till 30 dagsböter om 30 euro, eller totalt 900 euro. Vidare ska han betala rusmedelsundersökningen på 57,70 euro. När han åkte fast ålades han ett körförbud som nu gått ut.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax