DELA

Körde på fotgängare på övergångsställe

Två bilister har dömts för att de kört på eller nästan kört på fotgängare på ett övergångsställe på Österleden.
Det enda fallet härrör ända från augusti 2008 när ett turistande par korsade vägen söder om korsningen med Nygatan.
Paret befann sig på övergångsstället på väg in mot stan när en mariehamnare körde på dem med sin personbil på väg norrut. Krocken var så våldsam att ett vittne har berättat inför rätta att mannen och kvinnan först kastades upp på motorhuven och sedan upp i luften.
Kvinnan bröt enligt uppgift båda armarna i olyckan – den västra var bruten på tre ställen. Hon fick också en fraktur i bäckenet och ett sår i huvudet som syddes.
Mannen fick ett brott i vadbenet och skador i axeln.
Tingsrätten fann det styrkt att bilisten inte hade ägnat fotgängarna tillräcklig uppmärksamhet och att farten varit för hög för att han skulle få stopp på bilen när han sent omsider upptäckte dem på övergångsstället. Domen blev 40 dagsböter á 12 euro, 480 euro.


Pappa och son
Det andra fallet inträffade i mars i år när en pappa och hans åttaårige son var å väg över Österleden på ungefär samma ställe och åt samma håll. Den här gången var det en paketbilsförare som höll på att köra på fotgängarna som redan var på väg över vägen på övergångsstället. Pappan hann knuffa undan sonen från vägen och räddade honom på så sätt från att träffas av paketbilen. Ett vittne stödde deras berättelse.
Bilisten dömdes till 15 dagsböter á 30 euro, 450 euro. (ao)
.