DELA

Kökars sjöbevakning får ny båt

Västra Finlands sjöbevakningssektion fick i fredags en ny patrullbåt. Först ska den testas vid Hitis sjöbevakningsstation och sedan placeras vid stationen på Kökar.
Den nya patrullbåten ska vara både snabbare, rymligare och bättre att köra i mörkret jämfört med tidgare båtar.
På sin hemsida berättar gränsbevakningsväsendet att man har beställt tretton nya patrullbåtar till ett totalvärde på över 12 miljoner euro. Båtarna ska levereras under en två års period och den båt som ska till Kökar är den andra i serien.
De nya båtarna har utvecklats genom ett nära samarbetet mellan gränsbevakningen och båttillverkarna och resultatet är en båtmodell som enligt planerna ska vara både snabbare och sjödugligare än de tidigare patrullbåtarna.
”Trots detta har motorerna valts så att bränsleförbrukningen och avgasutsläppen håller sig inom rimliga gränser. ” skriver man på hemsidan.

Plats för bår
Vid utvecklandet av de nya båttyperna har fokus lagts på de krav som finns när gränsbevakningen utför övervaknings- och biståndsuppdrag. Bland annat har den nya patrullbåten plats för två patienter som ligger på bår, skrovet omges av en kraftig list som ska göra det behändigt och säkert att fästa båten bredvid andra farkoster och därtill har båtens förmåga att agera i mörkret förbättrats.
”Båten har två motorer och en vattenjet som ger en maximihastighet på över 40 knop även i svåra förhållanden. Gränsbevakningsväsendet har dessutom satsat på olika reservsystem för att systemen ska vara driftsäkra .”

Kan skicka bilder
I styrhytten finns högteknologiska och integrerade kommunikations- och navigationssystem som ska ge en noggrannare lägesbild över havsområdet. Dessutom är det möjligt att förmedla bildmaterial direkt från till exempel en olycksplats.
”Båten med större prestationsförmåga bidrar också till att utveckla nätet av sjöbevakningsstationerna. ”skriver gränsbevakningsväsendet.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax