DELA

Kökarbor på pr-besök i stan

– Vi har hur många idéer som helst!
Det säger turistföretagarna från Kökar som i fredags hälsade på hos Ålands turistförbund.
Någon formell organisation finns inte ännu, men representanter för 14 turistföretag har slagit sig ihop för att höja Kökars turistprofil.
Det första budskapet är att turistlandet Åland har nytta av Kökar. Kommunen är inkörsporten hit för många resenärer. De kommer i bussar, fritidsbåtar, kajaker eller på cyklar, konstaterar Johannes Jansson på Sandviks gästhamn.
Och om företagarna kan få ut budskapet att Kökar inte bara är en anhalt på resan – då kan det ge kommunen ett rejält lyft.
Catrin Finneman berättar om två turister på genomresa som tittade in till Estholm café när de missat en färjtur. Finns det något att göra här, frågade de. Den improviserade presentationen gjorde ett sådant intryck att de valde en senare färjtur än det var tänkt.
Den som vill utforska Kökar behöver minst två dagar, säger Catrin Finneman. Bronsåldersbyn Otterböte, Källskär och kyrkan är några sevärdheter som hon gärna lyfter fram.
Initiativet till företagargruppen kom efter att landskapets turistutvecklare besökt Kökar. Kommunstyrelsens ordförande Stig Brolin bjöd sedan in företagarna till ett möte på Brudhäll, och därifrån har det växt.
Hittills är det ett lågbudgetprojekt och deltagarna har inte fått bidrag från kommunen eller landskapet. För det krävs att man organiserar sig, till exempel i en företagarförening. Och en sådan skulle vara till för alla företagare i kommunen, inte bara turistföretagarna, understryker Gunnar Sundström på Antons gästhem.

Bjöd på glögg
Kökardelegationen kom till turistförbundet med en korg fylld med skärgårdsdelikatesser, från glögg till äppelsalsa. Det här var det första mötet med branschfolk som kan bidra till att höja Kökars lyskraft. Vad det leder till får vi tids nog se.
Gunnar Sundström berättar en historia om en kanadensisk journalist som kom hit för att researcha ett reportage om det självstyrda öriket i Östersjön. När han rest hem och skulle skriva artikeln ringde han till sin åländska guide och frågade:
– Det är bara en sak jag funderar på – var på Kökar ligger Åland?

Text & foto:

patrik.dahlblom@nyan.ax