DELA

Knappt ja för naturreservat Det visar Nyans pejling om Rannöarnas status

58 av hundra tillfrågade ålänningar vill att landskapet inrättar Rannöarna som naturreservat. 42 vill att öarna ska förvaltas som hittills av lokalbefolkningen.
Det blev resultatet i Nya Ålands pejling i går.
Rannöarnas status har debatterats livligt på sistone. För någon vecka sedan hölls ett stormöte i Saltvik där motståndet mot naturreservatsplanerna var kompakt, och tongivande politiker har mitt under pågående beredningsprocess offentligt tagit avstånd från tjänstemännens förslag som är ute på remiss som bäst.
Frågan löd: Ska Rannöarna bli naturreservat, ja eller nej? Som vanligt frågade vi 60 personer i Mariehamns centrum och 40 i Godby.
Det visade sig att frågan inte var helt lätt att besvara. Många bekände att de inte var insatta och gick förbi, medan många visste vad det handlade om och hade åsikter.
De som öppet luftade sina åsikter var oftast mot planerna på naturreservat.

”Inte blanda sig i”
Paul Eriksson från Eckerö tyckte att Rannöarna ska skötas som hittills. För länge sedan åkte han med Getabor och fiskade till öarna.
– Landskapet ska inte blanda sig i. Det säger jag av princip.
Outi Marjanen och Lili-Ann Sundström hastade förbi och fyllde i pejlingslappar.
– Jag tycker nog att lokalbefolkningens vilja ska gälla, även om tanken på att skydda öarna som naturreservat är god. Folk bryr sig om sina öar, sa Lili-Ann Sundström.
Jonas Pettersson,  Mariehamn, var av samma åsikt.
– Jag tycker inte att Rannöarna ska bli naturreservat. Det finns tillräckligt med holmar på Åland som är skyddade.

Behöver bevara
Nisse Rask, Mariehamn, tyckte tvärtom.
– Jag säger ja. Vi behöver absolut bevara det någorlunda orörda som ännu finns.
Donny Isaksson trodde inte att Rannöarna förstörs även om området inte blir naturreservat.
– Det finns rätt mycket naturskyddsområden redan.
Ann-Mari Henriksson tyckte likadant.
– Det har ju funkat bra hittills.
Gunda Åbonde-Wickström, Mariehamn, hade åsikter om själva processen.
– Jag är glad att ni skriver om Rannöarna. Det är upprörande att man griper in i processen som det nu har gjorts.

På båtluff
Björn Ekblom, Mariehamn, höll på lokalbefolkningen. Han besökte Rannöarna på båtluff i somras.
– Lokala människor har ju skött om öarna sedan urminnes tider. Så ska det fortsätta.
Två pejlingsdeltagare som hade många åsikter var Ethel och Torvald Nordback från Saltvik. De kryssade i rutan för nej till naturreservat.
– Vi har sett hur det har gått med Länsmansgrund sedan det blev naturreservat. När våra barn var små for vi ofta dit på utflykt, men så blev det landstigningsförbud när reservatet inrättades. Det kändes kränkande, för vi hade aldrig gjort något illa där. Frihet under ansvar bör gälla på Rannöarna. Vi brukar fara dit varje sommar – också i somras var vi där – och öarna kan inte jämföras med något annat. Stämningen är sakral, beskrev Ethel Nordback.
– Vem som helst ska kunna åka dit. Varje bod är ett minnesmärke. Jag tror att vi saltvikare kan hantera det här själva, sa hon.

Hemtrakter
Jukka Salokoski från Geta kryssade i nej-rutan.
– Varför ska det bli naturreservat? Först och främst är det rätt lite besök där, och de som åker dit är sådana som vet vad naturen och ytterskärgården är. Det är mina hemtrakter, och jag har fullt förtroende för dem, sa han.
Jenna Ekström och Lucas Wideman från Mariehamn kryssade i varsin röstsedel. Jenna röstade ja till naturreservat och Lucas nej.
– För att det är positivt att skydda öarna, sa hon.
– Jag tycker inte att reservat behövs för att skydda dem, tyckte han.
Torbjörn Remmer från Vårdö sa nej till naturreservat.
– De som bor i kommunen tar nog bättre hand om öarna än vad landskapet gör. De är genuina skärgårdsbor, i alla fall i något släktled.

Klarar av mera?
Lars-Erik Mattsson från Ämnäs röstade också nej.
– Landskapet tar hand om så mycket redan, så frågan är om de klarar att förvalta ännu mer. Jag har varit ut till Rannöarna någon gång, och det ser ut att vara välskött som det är, sa han.
Flera anonyma – yngre – personer i både Mariehamn och Godby uttryckte den här åsikten:
– Klart att Rannöarna ska bli naturreservat för våra barns skull. Vi behöver fler naturreservat, sådana kan vi aldrig få för många av. Hela Åland borde fredas!