DELA

Kastelholms fladdermöss kartlagda

Det finns fyra olika fladdermusarter i Kastelholm och en koloni huserar på vinden i Kastelholms slott. Det visar den inventering som gjordes förra året.
Nordisk fladdermus är den i särklass vanligaste arten men även vattenfladdermus och mustasch/Brandtfladdermus samt trollfladdermus observerades.
Inventeringen gjordes som en del av utredningsarbetet inför kommande markplanering av området, berättar landskapets naturvårdsintendent Jörgen Eriksson.
Uppdraget gick till Firma BatHouse där Nina Hagner-Wahlsten ansvarar för utredningen. Hon har tidigare kartlagt fladdermöss i Eckerö.
– Nina var intresserad av området eftersom slottet finns där, säger Jörgen Eriksson.

Honorna samlas
Och visst fanns det fladdermöss i Kastelholms slott. En koloni av betydande storlek huserade på vinden i den norra längan. I juni bildar honorna kolonier där de föder och tar hand om sina ungar. Kolonierna splittras sedan i slutet av sommaren. Hanarna lever ensamma eller i mindre grupper under sommaren.
Fladdermössen har hållit till i utrymmen längs takstolarna på vinden. Om kvällen ger de sig ut på jakt efter föda. Kungsgårdsallén verkar vara en populär jaktplats, liksom golfbanorna väster om Slottssundet.
Hela rapporten finns på www.regeringen.ax. Sök på ”fladdermöss”.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman