DELA

Kandidaterna i riksdagsvalet presenterar sig

Den 17 april är det riksdagsval i landet. Åland har en plats bland de 200 ledamöterna som är Finlands högsta beslutande organ.
Nya Åland presenterar nu alla åländska kandidater, uppdelade på sina respektive listor. I dag Åländsk samling med sittande riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér, i morgon kandidaterna på FS-Lib-listan.
Vi bad kandidaterna bland annat berätta varför just de ska till riksdagen och vilka frågor som är de viktigaste.


Elisabeth Nauclér, Åländsk samling
1. Varför vill du bli riksdagsledamot?
För att kunna fortsätta det arbete jag påbörjat och utveckla Ålands självstyrelse i samarbete med riksmyndigheterna.
2. Varför ska väljarna ge just dig det förtroendet?
Därför att jag har arbetat under hela min yrkeskarriär med Ålands självstyrelse. Jag har erfarenhet av förvaltningen, det parlamentariska arbetet och internationellt arbete med tyngdpunkt på minoritets- och autonomifrågor, och har därför ett stort kontaktnät både bland politiker och tjänstemän, samt erfarenhet av riksdagarbetet i tre tunga utskott.

Axel Jonsson, Åländsk samling
1. Varför vill du bli riksdagsledamot?
För att lyfta fram Åland som ett modernt och unikt samhälle Finland borde vara stolt över. Finland kunde få mycket positiv internationell uppmärksamhet om de använde Åland som ett freds- och självstyrelseexempel. Man borde därför ge Åland förtroende att utvecklas och blomstra enligt åländska förutsättningar och stolta kunna glädjas åt detta. Det var ju det löftet man gav till ålänningarna en gång för inte så länge sedan. Så är det inte i dag, och det stör relationen och hämmar givetvis också samhällsutvecklingen på Åland.
2. Varför ska väljarna ge just dig det förtroendet?
För att jag ungt och engagerat kan kommunicera de åländska intressena på ett nytt och fräscht paketerat sätt som väcker nyfikenhet. För att jag kommer att satsa 100 procent på att skapa just ett intresse för Åland som helhet, men även försöka sprida förståelse för vår speciella ögrupp som också Finland borde kunna dra nytta av. För att jag brinner starkt för det jag gör och aldrig låter hjärtat gå på halvfart för en viktig fråga.

Christian Beijar, Åländsk samling
1. Varför vill du bli riksdagsledamot?
För jag är intresserad och tycker om att arbeta med politik. Möjlighet att använda min politiska erfarenhet för Åland i Helsingfors
2. Varför skall väljarna ge just dig det förtroendet?
Min samhällssyn utgår från att alla människor har samma värde men inte samma förutsättningar och att jag i mitt politiska arbete arbetar för att flera skall få jobb och förhindra utslagning.

Henry Lindström, Åländsk samling
1. Varför vill du bli riksdagsledamot?
Intressant utmaning.
2. Varför ska väljarna ge just dig det förtroendet?
Erfarenhet både som tjänsteman och från det privata näringslivet. Ett genuint intresse för landsbygdens frågor.
Det här var bara en liten del av frågorna till riksdagskandidaterna. Läs allt i papperstidningen!


Nina Smeds