DELA

Känd travhäst död efter olycka

Varmblodsstoet Rosa Bisa står i spiltan på hemgården i Hammarland Byttböle och andas tungt genom ena näsborren.
Hon kan knappt röra sig efter krocken med en bil kvällen före.
Stallkompisen Chief Boy, ett välkänt namn i åländska travkretsar, skadades så illa att han måste avlivas.
Kompisen Chief Boy, varmblod också han och ett välkänt namn i åländska travkretsar, är borta. Linda köpte honom för ett par år sedan för att han skulle få tillbringa sina pensionärsdagar hos henne efter väl förrättat värv.
Men hans tid som pensionär tog slut på Emkarbyvägen på söndag kväll, samtidigt som Rosa Bisa skadades. Den tredje stallkompisen, connemaraponnyn Ariel som har en annan ägare, klarade sig utan skador.


Genom stängslet
I söndags gick de tre hästarna som vanligt ute i hagen en bit från stallet på gården som ligger avsides vid Vargsundet. Tidigare under kvällen hände det uppenbarligen något som fick hästarna att bryta sig ur hagen som var inhägnad med nytt elstådsstängsel.
Ingen vet vad som hände men Lindas teori är att hästarna måste ha blivit mycket skrämda av något eftersom trådarna i stängslet slets av.
– Det kan ha varit en älg eller ett lodjur, funderar hon.


Våldsam krock
Hästarna sprang ut, rundade skogen och tog sig ut till Emkarbyvägen, en sträcka på två-tre kilometer. Klockan var då kvart före tio på kvällen.
Just då kom en bilist körande på vägen i östlig riktning, från Näfsbyhållet mot Emkarby. På vägen gäller 70-begränsning.
Sammanstötningen med två av de tre hästarna blev våldsam. Rosa Bisa var uppenbarligen den som hamnade på bilens motorhuv. Också Chief Boy kolliderade med bilen som fick omfattande plåtskador.
Linda vill passa på att tacka alla som hjälpte till med hästarna efter olyckan.
– Jag vill också säga till bilföraren, som jag inte har namnet på, att det var huvudsaken att han klarade sig utan skador. Jag hade inte velat ha det på mitt samvete att en människa skadats. Ett människoliv är trots allt viktigare än en häst.
Läs mer i papperstidningen.

Annika Orre