DELA

Känd energispruta vill minska prestationskrav

På onsdag ska ålänningarna få en dusch av energi, pepp och självkänsla.
Föreläsaren och författaren Mia Törnblom har tagit sig ur ett svårt missbruk och är nu expert på att vägleda andra.
Det är med självkänsla som det är med kondition, den måste tränas om den ska bli bra. På onsdag, den 14 oktober, ska energiknippet Mia Törnblom förklara för ålänningarna hur träningen går till då hon föreläser på Insikts-dagen på Alandica..
Mia Törnblom är föreläsare, författare och vägledare i personlig utveckling. De flesta har sett hennes vitblonda kalufs och gröna plyschdress på bokomslagen och hon har suttit i otaliga tv-soffor. Där pratar hon om hur vi blir starka, lyckliga och framgångsrika människor genom att träna vår själ. Framförallt talar hon om vikten av att träna självkänsla och självinsikt, och om hur man kommer över sina rädslor.
Har du själv några rädslor kvar att komma över?
– Inte som håller mig tillbaka i min vardag. Det är klart att om jag fick ett samtal av någon som ville intervju mig i engelsk tv skulle jag säkert bli svettig och skitnödig, säger Törnblom.

Beröm barnen
En bra och kärleksfull barndom är ingen förutsättning för en stark självkänsla menar Törnblom. Problem och motsättningar dyker upp längs livets väg som även kan sänka en stark människa. Men visst finns det saker man kan göra som förälder för att förbättra sina barns förutsättningar.
Törnblom tycker till exempel att man i dag fokuserar alldeles för mycket på prestationer.
– Man ska se och berömma sina barn, inte bara när de har presterat något särskilt, utan även för den de är. Annars sjunker självkänslan om de slutar prestera.
Törnbloms råd till föräldrar är främst att börja med sig själva eftersom man inte kan ge bort något man inte har.
– Om du ena sekunden berättar för ditt barn hur fantastisk hon eller han är och andra sekunden klagar på att du är ful eller värdelös på jobbet, då kommer barnet inte att tro på dig.

Du duger
Trots allt prat om att öka självkänslan betonar Törnblom att man inte ska göra jakten på självkänsla till ytterligare en prestation, inse i stället att du duger som du är.
Mia Törnbloms nya bok är en ungdomsbok med titeln Du äger! I den nämner hon att de vuxna ofta är dåliga på att hantera sorg.
– Om ens barns marsvin dör eller hennes kompis flyttar säger man ofta ”var inte ledsen”. Det är klart som fan man ska vara ledsen.

Nykter alkoholist
Vi pratar om Åland och svårigheterna med att våga vara sig själv på en liten plats.
Spelar platsen någon roll för självkänslan?
– Jag tror att förutsättningarna säkert kan vara tuffa på en mindre ort, men de är å andra sida tuffa på andra sätt i till exempel Stockholm. Jag tror inte på att fly från något men flytta gärna till något du vet att du vill göra.
Sist och slutligen kommer nog alltid det förflutna i kapp en, tror Törnblom.
Den före detta missbrukaren har nu varit nykter alkoholist i tretton år.
Det råder ju lite av en alkoholfri trend nu…
– Ja det är skönt. Mina kompisar, som inte har alkoholproblem, måste ofta komma med ursäkter om de inte vill dricka på någon fest. Men nog kan jag tycka att min man är ganska rolig efter fyra öl, och han är gosig dagen efter!
Mia Törnblom har även skrivit böckerna ”Självkänsla nu!”, ”Mera självkänsla” och ”Så dumt!”

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax