DELA

Jag skrek åt honom att sakta in

Rättegången i Ester Glad-olyckan hölls i går i Ålands tingsrätt. Föraren till bilen åtalades på fem punkter.
Ålands tingsrätts sessionssal fylldes med ungdomar när rättegången hölls mot den person som körde bilen på skärtorsdagsnatten 2009 när Ester Glad och tre andra ungdomar skadades. Ungdomarna i olycksbilen vittnade om dimma och dålig sikt
– Det gick ryckigt och jag skrek åt honom (föraren. Reds anm.) att sakta in, sade en av ungdomarna till tingsrätten.

Ville ha skjuts
Det här är vad som hände under olyckskvällen enligt de vittnesmål som gavs.
På skärtorsdagen år 2009 satt ett gäng på sex ungdomar och festade i en lägenhet i Jomala. Alla drack alkohol. När det var dags att ta en taxi till Arken ringde istället en av ungdomarna till sin bror för att höra om han hade någon chaufför för kvällen. Brodern meddelade att han körde själv och kunde komma och hämta gänget och agera chaufför.
När bilen anlände till festen i Jomala hade föraren tagit med sig en vän. Två av de festande ungdomarna frågade föraren om han var nykter och enligt dem svarade han att han var det.
Det de inte visste om var att föraren druckit alkohol sedan kl 16.30 på dagen och även hunnit med en kort kryssning till Sverige.

Överfull bil
Ingen i gänget reflekterade över att man var tre personer mer än tillåtet i bilen. Fem av ungdomarna sätter sig i baksätet, i famnen på varandra. En av ungdomarna sätter sig i famnen på passageraren bredvid föraren.
Färden gick mot Mariehamn. Vid en korsning svängde föraren åt ett håll som inte är den snabbaste vägen till stan. På frågan varför svarade föraren att det var mindre risk för att stöta på poliser där. Då reagerade åtminstone två av ungdomarna på svaret, men antog att det berodde på att bilen var överlastad.
Kvällen var dimmig, men det innebär inget problem förrän vägbelysningen upphör på den lilla väg man körde.
– Det blev mörkt, sade en av ungdomarna. Man såg kanske en halv till en meter framför bilen.
Sedan hamnade bilen för långt ut på vägrenen och när föraren försökte parera tappade han herraväldet över bilen.
– Jag kände två kast och sedan bar det ut i diket, berättar en av passagerarna.Vi lyckades få upp en bildörr bak och krypa ut. Ester och en till blev kvar inne i bilen.
Bilen åkte 27 meter i diket innan den stannade, upp och ner. Däckspåren i gräset indikerar på att bilen även gjort ett språng i luften.
Klockan 23.50 kom larmet.

Händelsebeskrivningen
Föraren medgav för tingsrätten att vittnenas beskrivning av kvällens händelser stämmer. Han säger att han inte körde mer än runt 50 kilometer i timmen, vilken var den tillåtna hastigheten på vägsträckan.
– Sedan kom det tjock dimma och jag antar att jag inte hann sakta ner.
En av ungdomarna i bilen, Ester Glad, skadades så svårt att hon nu är förlamad från halsen och neråt. Tre av de andra ungdomarna skadades också såpass allvarligt att de behövde få sjukhusvård och en av dem har inte återhämtat sig än.
Blodprov på sjukhuset visade att föraren hade minst 1,49 promille alkohol i blodet vid olyckstillfället. Föraren är född 1991 och hade haft körkortet i cirka 1,5 månad vid olyckstillfället. Flera av ungdomarna som åkte i bilen hade aldrig träffat föraren tidigare.
Läs mer i papperstidningen.

Nina Smeds