DELA

Jaana får Brändö att må bra

Med olika behandlingar för kroppen får Jaana Pettersson andra att må bra till både kropp och själ.
Hon flyttade från ett hektiskt jobb vid Försvarsmakten i Helsingfors och driver nu företaget God Mod i Brändö.
Jaana Pettersson masserar, filar, rengör och klipper Brändöborna sedan snart tio år tillbaka. Hennes företag God Mod erbjuder massage i olika former, fotvård och ansiktsbehandlingar och dessutom har hon frisersalong.
Nya Åland träffar henne i salongen i Brändöby där hon hinner prata en stund medan en kund har färg i håret.
Jaana är typexempel på en skärgårdsbo med många järn i elden. Hon flyttade till Brändö i början av 2000-talet från Helsingfors. Då hade hon redan pendlat några år mellan hemmet i Helsingfors och (numera) maken Peters hem i Brändö.
– Jag hade jobbar hårt i Helsingfors och var inne i ett ekorrhjul. Jag kände att det skulle vara skönt att göra något annat.
Jaana var en av de första kvinnorna som arbetade med marknadsföring och information för Försvarsmakten. Det var ett mycket hektiskt jobb. Samtidigt som hon tröttnat på ekorrhjulet kände hon att ville göra något med människor.

Typisk skärgårdskvinna
Men när man hör vad Jaana nu sysslar med i Brändö undrar man om hon hoppat från ett ekorrhjul till ett annat. Hon jobbar på banken och hoppar in som vårdare på äldreboendet Solkulla. Dessutom sköter hon marknadsföring och information för hotell och restaurang Gullvivan i Brändö.
– Jag är en typisk skärgårdskvinna. Man ska inte tro att man bara klarar sig med ett 8-4 jobb här. Man måste vara flexibel när det bara bor 500 personer här.
Sommartid hopar sig arbetet och kan ofta bli dygnet runt. Ändå vill hon inte likna hetsen i Helsingfors med den i Brändö.
– Det är annorlunda här. När jag åker till Helsingfors kan jag tycka det är roligt med opera, café, träffa vänner. Men efter två dagar saknar jag Brändö.
I Brändö har Jaana lättare att koppla av och ta sig ledig tid.

Både män och kvinnor
Vilken är den mest populära behandlingen?

– Det beror på årstid, men det är kanske massage. Höst och vår är det kosmetologtjänsterna.
Mår Brändöborna bättre nu än när du kom?
– Förhoppningsvis.
Jaana behandlar både män och kvinnor.
– Nu har även männen hittat ansiktsbehandlingen. Att ta hand om sin hälsa anses vara kvinnliga saker, men män kan till exempel ha lika ont i ryggen.
Jaana har utbildning i olika slags massage, men det hon mest ger är den klassiska ledmobiliseringsmassagen.
– Det nyaste är indisk skalpmassage.
Sedan är det dags att se om kunden i friserstolen är klar och intervjun är över.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax

tfn 528 406