DELA

Iskub med euros och en OS-medaljör

En iskub fylld med euros är Pafs lockbete när man nu profilerar sig på den estniska spelmarknaden.
Och en OS-medaljör blir chef för satsningen.

Den senaste tiden har iskuben varit på turné i Estland. Allmänheten får gissa hur mycket kontanter kuben innehåller. Den som gissar bäst vinner summan, och samtidigt får vinnaren donera lika mycket till välgörande ändamål.
Ester kan också delta i tävlingen via Pafs estniska facebooksida. Där har hittills ett hundratal personer deltagit i tävlingen.
Det är ett bra sätt för Paf att visa att bolagets spelintäkter går till goda ändamål, tycker Paf-direktören Stefan Rumander.

På bilden ses Rumander till vänster, bredvid Paf-kollegan Anders Ingves och Allar Levandi, känd som skidåkare med en OS-medalj från Calgary 1988 på meritlistan. Levandi blir Pafs landschef för nätspel i Estland. Runt honom bygger man ett litet team men det mesta av arbetet kring den estniska sajten sköts från Mariehamn.
– Det här är en mycket moderat satsning för oss. Vi hoppas att nå lönsamhet snabbt, säger Rumander.
I Estland finns det statliga spelbolaget Eesti Loto. Men någon konflikt liknande den som Paf haft med Veikkaus i Finland lär inte uppstå. Eesti Loto är ett traditionellt spelbolag och har inte satsat på den sorts nätspel som Paf utvecklat.
Dessutom har de estniska myndigheterna valt att skapa en attraktivt miljö för spelbolag. Licenser krävs men beskattningen är konkurrenskraftig.
– Så får man nya företagsetableringar och skatteintäkter.

Andra bolag som beviljats nätspelslicenser i Estland är Triobet, Olympic Casino och Pokerstars. Bolag som får licenser i Estland skyddas för utländsk konkurrens. Myndigheterna ip-blockerar bolag som saknar licens. I praktiken betyder det att estniska nätspelare inte kommer åt de icke licensierade bolagens sajter.
Italien är ett annat land där nätspelet framgångsrikt reglerats på ett liknade sätt.
– Det är den enda rimliga vägen att gå framåt, tycker Stefan Rumander.
Vad blir nästa steg på den internationella marknaden?
– Vi har ingen brådska, det är inget självändamål att gå in på nya marknader. Vi vill visa att vi kan lyckas i de länder som vi redan finns i innan vi går vidare till nästa land. Men det finns ett antal länder som just nu omreglerar internetspel och de är förstås intressanta för oss.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax