DELA

I kväll släcks världen ner

I kväll lördag är det åter dags för Världsnaturfondens klimatmanifestation Earth Hour då världen uppmanas släcka ner under en timmes tid.
Klockan 20.30, lokal tid var man än befinner sig, påbörjas Earth Hour. Den internationella kampanjen uppmanar hushåll och företag att släcka sina lampor under en timmes tid, samt eventuella elektriska apparater som inte nödvändigtvis måste stå på. Första gången man släckte ner en timme var i Sidney år 2007. I fjol deltog 128 länder på något sätt i manifestationen och i år har 131 länder anmält sig.
– Earth Hour innebär en viktig signal till alla styrande i världen om att kraftfulla beslut måste fattas i klimatfrågan, skriver Agenda 21 i ett pressutskick.
– Evenemanget sprider sig större och du kan göra ditt för att se till att också Åland deltar i evenemanget. Släck ljuset där hemma en timme på lördag kväll, laga en god middag, tänd några ljus och ha det trevligt tillsammans. När vi släcker här har nedsläckningen redan startat utanför Nya Zeeland och fortsatt tidszon efter tidszon genom länder som Australien, Kina, Indien, Ryssland, Kazakstan, Rumänien, Italien, Sverige, Kanada, Sydamerika – för att ett dygn senare avslutas med Earth Hour-firande på Samoa-öarna.
De som deltar uppmanas i år att ägna en extra tanke åt jordbävningsoffren i Japan.

Malin Tillström