DELA

I huvudet på en åländsk amerikan

Det amerikanska presidentvalet närmar sig med stormsteg, och de flesta följer valet mer eller mindre intresserat.
Allan Sjöholm, som härstammar från Bethel Connecticut, ser fram emot presidentbytet.
Allan Sjöholm bär en t-skjorta som gör det omöjligt att missförstå vad han tycker om USA:s nuvarande president. På bröstet syns två bilder av president George W. Bush, och under bilderna står texten ”DUMB & DUMBER”.
– Landets ledare ska väl vara någon sorts alfahanne eller alfahona, men Bush är ju så b som man bara kan bli.
Allan Sjöholm håller inte tillbaka när han uttrycker sin åsikt om president Bush. Han säger att många amerikaner fortfarande inte förstår hur presidenten överhuvudtaget kunde bli vald, och han säger att USA:s rykte har svärtats ner under Bushs tid i Vita huset.
– När jag kom till Åland första gången 1980, var det pinsamt att vara amerikan i Europa. Under Reagans period blev det bättre, men nu efter republikanernas tid i Vita huset har det blivit sämre igen.


Röstar inte
Allan Sjöholm har bott på Åland i 23 år nu. Från hemmet i Jomala Jomalaby han följer ändå händelseutvecklingen i hemlandet med stort intresse.
– Jag lyssnar på internetradio från min hemstad, jag pratar med mina föräldrar där hemma och ser på CNN ibland. Och när mina föräldrar skickar paket till barnen så skickar de med amerikanska tidningar.
Allan Sjöholm kommer inte att rösta i det amerikanska presidentvalet i år eftersom han missade förhandsregistreringen. Men han är osäker på om hans röst egentligen skulle ha gjort någon större skillnad.
– När Bush valdes 2000 räknades inte overseasrösterna, det var en stor skandal då.


För gammal
Om Allan Sjöholm skulle ha röstat skulle det ha blivit på Barack Obama.
– Jag skulle ha röstat på en demokrat oberoende av vem det var. Förutom på Hillary Clinton. Det är för mycket skumt kring henne.
Om han ska tippa så tror han att det blir Obama som tar hem presidentvalet. John McCain faller på det faktum att han är för gammal och på att hans vicekandidat är Sarah Palin.
– Det är synd att han valt en så vanvettig kvinna. Det skulle nog vara bra med en kvinna på den posten annars.
Allan Sjöholm berättar att han följt kandidaternas kampanjer. I all McCains reklam ligger fokus på att smutskasta Obama.
– Det är alltid ett dåligt tecken, när man koncentrerar sig på det istället för att lyfta fram sina egna åsikter.
Allan Sjöholm tillägger att folk i USA pratar om att det finns en risk för att Obama skjuts om han väljs till president.
– Men McCain kanske dör ändå, för att han är så gammal. Det är inte bra det heller.


Abortfrågan
Den pågående finanskrisen och kriget i Irak är viktiga frågor just i det här valet.
– Amerikanerna vill ha hem sina iraktrupper. Visst fanns det de som tyckte att det var bra att gå in i Irak, men jag tror att majoriteten vill ha ett avslut nu.
När Allan Sjöholm jämför det här valet med tidigare presidentval i USA ser han dock ingen större skillnad på vad som lyfts fram i debatten.
– De lyfter fram särintressen. Frågor som gynnar eller drabbar gräsrotsfolket är de viktigaste. Och abortfrågan är viktig, den lyfts alltid fram när det är nyval. Det är sådana moralitetsfrågor som gör att man roffar åt sig röster, och sådana frågor säljer tidningar.
Vad gäller Obamas åsikter tycker Allan Sjöholm att han håller sig i mitten av den politiska skalan.
– Eftersom han är den första svarta presidentkandidaten så måste han nog sälja sig lite åt högern. Han verkar ha en mittiraden inställning till det mesta.


Svårt sits
Den som slutligen blir USA:s nya president har höga förväntningar att leva upp till.
– Det är nog inte lätt att kliva upp på den posten nu, det finns så höga förväntningar hos folket om att allt ska bli bättre när Bush kommer bort.
Ja, det går inte att prata om det kommande presidentvalet utan att komma tillbaka till den sittande presidenten. Enligt Allan Sjöholm är det amerikanska folket oerhört kritiska mot sin nuvarande president.
– Vi var dit i somras, och vi träffade ingen som såg positivt på honom. Snarare är det så att man driver med honom. Han kommer att gå till historien tack vare sina dumma uttalanden. Ibland undrar man om det inte var något hemligt sällskap eller någon konspiration som satte dit honom, att han bara är en figur som ska dra uppmärksamhet till sig så att de andra kan jobba ostört bakom kulisserna.

MALIN LUNDBERG