DELA

I Godby övervakas elevintervjuer av en vuxen

Högstadieskolorna på fasta Åland tillämpar den nya personuppgiftslagen helt olika, visar Nya Ålands granskning.
I Godby övervakas journalisters intervjuer med elever numera av en vuxen person.
När Nya Ålands reporter intervjuade elever i Godby högstadieskola inför alla hjärtans dag förra månaden stod hon inför en helt ny situation: En lärare övervakade intervjun och lyssnade på allt som sades. Tidigare har elever fritt kunnat intervjuas i skolorna utan övervakning, om journalisterna förvarnat skolans ledning om besöket.
En närmare titt på fenomenet visar att det handlar om den nya personuppgiftslagen – eller landskapslagen om behandling av personuppgifter inom kommunal- och landskapsförvaltningen som den heter på riktigt – som trädde i kraft för ett par år sedan. I fjol tillämpades den för första gången i skolorna.

Journalistbesök
När det handlar om journalistbesök skiljer det sig mellan skolorna. En del rektorer hittar ingen koppling mellan tidningsintervjuer och personuppgiftslagen, medan Godby högstadieskola drar långtgående slutsatser eftersom varje intervju med elever i kraft av den nya lagen numera övervakas av en vuxen person, lärare eller någon annan.
Rektor Marianne Rangsten förklarar.
– Enligt lagen är vi skyldiga att höra med barnens föräldrar om de får yttra sig eller inte i en intervju. Ett sätt för skolan att kringgå det är att ha en vuxen som är med på intervjun.
Vad ska den vuxna personen göra?
– Vara närvarande. I det aktuella fallet var det ju en känd person som kom till skolan, men om det kommer någon utifrån som vill ställa frågor till eleverna i något särskilt syfte, så kan den vuxna personen hålla koll på vart det bär hän så att ingen lockas att säga något som kan skada någon annan.

ANNIKA ORRE