DELA

I dag ska Holmberg polisanmäla

Projektledare Göran Holmberg säger att han inte kunde fatta beslutet om slutet bildäck för m/s Skarven på egen hand – och att han inte heller gjorde det.
– Jag diskuterade med trafikminister Runar Karlsson innan beslutet fattades.
I dag ska Holmberg lämna i en polisanmälan mot förvaltningschef Arne Selander för ärekränkning.
I går befann sig Göran Holmberg på Teneriffa för tjugosjunde året i rad. Han hade inte fått rapporten i sin hand men kände ändå väl till innehållet.
– Jag var ju konsult åt internrevisorn för att hon skulle få rapporten gjord.
Letar man efter fel och brister så hittar man dem var som helst, säger han om innehållet i rapporten.


Sanktionerat beslut
Beträffande beslutet om bildäcksöverbyggnaden hävdar han alltså att dåvarande trafikministern Runar Karlsson sanktionerat det, trots att ministern sagt till Nya Åland i november i fjol att han inte kan minnas att han fattat något beslut om ändringar i ritningarna. Han minns dock att han godkänt tilläggskostnader. Till Åland 24 sa Runar Karlsson i december i fjol att han inte kände till något beslut om överbyggnad.
Han tycker inte heller att budgetöverskridningen på 700.000 euro är särskilt stor.
– Vi diskuterade inom avdelningen att vi tar hela budgetöverskridningen på ett bräde sedan när färjan är klar.
Göran Holmberg kommenterar också revisorns påpekande om 900.000 Skarven-euro som bokförts på trafikavdelningens driftkonto.
– Plötsligt i en tilläggsbudget satte landskapsregeringen alla kostnader på investeringsbudgeten i stället. Enligt mig var det fel.


Polisanmälan
Han berättar att han på fredagen tänker lämna in en begäran till polisen om förundersökning av förvaltningschef Arne Selanders tilltag att sätta hänglås på Holmbergs dörr och stänga hans dator.
– Det finns inget beslut på de åtgärderna, och det framgår i revisionsrapporten. Jag anmäler förvaltningschefen för ärekränkning.
Holmberg har redan tidigare skickat en anmälan till riksdagens justitieombudsman.

ANNIKA ORRE