DELA

Hundra unga tog över lagtinget

Diplomatdrömmar, förbättra elevrådets rykte och göra sin röst hörd. De åländska ungdomarna hade många anledningar att delta i helgens Elevriksdag.

Över hundra skolungdomar från svensktalande Finland samlades under helgen i Ålands lagting för att hålla den 44:e Elevriksdagen.

– Det här är ungdomsverksamhet av unga, för unga. Och det är stort och seriöst, vi har en budget på 400. 000 euro, säger Elevriksdagens talman och ålänningen Mats Löfström.

Miljö i skolan
Ett tiotal åländska skolelever deltog i diskussionerna. Madelen Löfström från Ålands lyceum har varit medlem i förbundet i tre år, mycket tack vare sin bror Mats.
– Det känns bra att få göra sin röst hörd. I skolan är det inte så lätt eftersom bara en från varje klass väljs till elevrådet, säger Madelen.
Hennes hjärtefråga är miljömedvetenheten i skolan.
– Man borde få bort alla halvfabrikat och satsa mer på närproducerat, säger hon.
Jenny Rönnblom och Gustav Ramberg sitter båda i Ålands sjömansskolas studeranderåd. De har varit med och skapat ett fungerande råd genom att engagera intresserade personer. Tidigare har studeranderådet misskötts och ingen har varit riktigt intresserad av det.
I helgen var de mest med för att se vad Elevriksdagen går ut på. De tänker ta med sig erfarenheterna tillbaka till skolan för att kunna ragga med fler personer nästa år.
– Det är mer seriöst än vad vi väntade oss. Det är skönt att se att folk bryr sig, vi hade ingen aning om att något sådant här fanns, säger Jenny Rönnblom.


TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax