DELA

Huggsexa i riket om vindkraften

Förra veckan trädde det länge väntade stödsystemet för vindkraftssatsningar i kraft i riket.
Men Åland är utestängt från den kapplöpning som nu pågår om den mängd vindkraft som kraftbolagen får stöd för.
– Vi får vackert titta på, säger Ålands vindenergiandelslags vd Henrik Lindqvist.
Han döljer inte sin besvikelse över att rikspolitikerna satt sig på bakhasorna och nekar – åtminstone än så länge – Åland tillträde till stödsystemet, de så kallade inmatningstarifferna, för vindkraftsproducenter.

Vacuum
Det som såg så bra ut för Ålands del i fjol, särskilt efter att riksdagens grundlagsutskott sagt att det inte finns lagliga hinder för att ta med Åland i det nationella stödsystemet, har nu förbytts i ett vacuum: EU-notifieringen av stödpaketet blev klar förra veckan, vindkraftsproducenter i Finland får från och med i fredags söka stöd för totalt 2.500 megawatt vindkraftsproduktion medan Åland fortfarande väntar på besked.
– I värsta fall är allt stöd uppbokat innan vi kommer med, befarar Henrik Lindqvist som räknar med att Åland då går miste om flera miljoner euro i stödpengar.
I riket finns det inga startklara vindkraftsprojekt och därför finns det eventuellt lite tid att vinna. Men finansminister Mats Perämaa (Lib) ser konkurrens från annat håll om de finländska vindkraftsmegawatten.
– Det har antytts att det finns svenska intressenter som vill investera i vindkraft i Finland. Jag tycker att det i så fall är beklagligt om svenska företag kan bygga ut vindkraft i Finland medan Åland utesluts. I en sådan situation kunde man nog säga att staten Finland hellre ser att svenskar investerar i Finland än ålänningar.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre