DELA

Hjälpsändning till Lettland

För människorna i byn Zemite är de åländska donationerna viktiga. Det berättar Mia Forsberg som just har varit ner med en hjälpsändning till den lettiska byn.
– Vi har fått in väldigt mycket grejer, säger Forsberg.
Mia Forsberg har tidigare jobbat som frivilligarbetare och för Rädda Barnen som tidigare skickade mycket saker till Lettland. Men Rädda Barnen lade ner den verksamheten 2005 och sedan dess har det inte skett så stora förändringar i området. I julas åkte Mia tillsammans med sambon Lasse Lindholm ner med en julsändning.
– Då fick vi så mycket saker så att vi måste stoppa insamlingen, säger Mia Forsberg.
Nu har man alltså varit ner en vända till och ålänningarna hade gett väldigt mycket den här gången också. Det handlar om kläder, skor, torrvaror och hygienartiklar. Ett stort parti bilbarnstolar har även åkt med lastbilen ner till Lettland.
– Det tyckte de var intressant. Och de har inte så mycket bilbarnstolar så det var väldigt uppskattat, säger Mia Forsberg.

Behöver hjälp
När går nästa lass?
– Det är det många som frågar. Men utan sponsorer får vi inte ihop det. Vi måste ha pengar till båtresa, bensin och en lastbil att förvara alla saker i, säger Lasse.
– Men ställer företag och personer upp så kanske det blir en ny resa vid påsk igen, tillägger Mia.
Hur givmilda är ålänningarna?
– När Rädda Barnen ordnade var det en jämn ström av saker som kom in. Men nu verkar det vara ytterligare en boom. Folk ger så mycket bra saker, säger Lasse.
Läs mer i papperstidningen!

JOHAN ORRE