DELA

Hittade skarpladdad granat

Lilly Andersson trodde bara det var något gammalt redskap hon hittat. Men efter att polisen och försvaret tagit sig en titt på föremålet visade det sig att det var en granat från 1918.
I våras röjde Lilly Andersson upp på gården i Jomala Ytterby. Hon klippte ur trädkronor och rev upp enbuskar. När hon senare på sommaren skulle samla ihop allt bråte hittade hon ett metallföremål i en enrot. Hon trodde först att det var ett redskap av något slag men det var så pass tungt att hon inte kunde lyfta det.
– Jag hade precis suttit och lyssnat på en bok om kriget och tänkte ”jag har hittat en bomb”, skrattar Lilly Andersson.
Hon berättade om föremålet för sin grannar men de tog det inte på något större allvar. Men när grannarnas vän Leif Scott, som jobbat hela livet inom svenska försvaret, fick höra historien drog karusellen igång.
– Vill du komma över och se på en bomb skämtade jag, säger Lilly. Men när Leif såg vad det var sade han åt mig att inte röra den.
Föremålet visade sig vara en granat. 295*76 millimeter stor och 5,6 kilo tung.
Lilly ringde Ålands museum som i sin tur bad henne ringa polisen.
Polisen kom och tog fotografier och täckte över granaten. Bilderna mejlade de till försvaret för att få granaten identifierad.
I förrgår kom två män från sjöförsvaret till Ytterby för att ta med sig granaten. Vägen utanför Lillys hus stängdes av och männen från försvaret klädde sig i skyddsutrustning och hjälmar.
– Så helt plötsligt blev det så himla omständigt och dramatiskt, säger Lilly.
Granaten, som identifierades som ett krigsbyte från 1918, lades i en bombvagn och kördes bort för detonering.
– Nu är jag mest nyfiken på hur den hamnade där. Jag vet att det låg ett ammunitionslager här i närheten förr, kanske är det därifrån säger Lilly.


Text&Foto:
TANJA LÖNNQVIST