DELA

Hittade gömda vapen på centrumgård

Tre knivar och något som såg ut som ett äkta handeldvapen, slarvigt insvepta i en halsduk.
Det hittade Kim Lindström i fredags utanför sin arbetsplats Indigo i centrala Mariehamn.
Polisen undersöker nu fyndet.
På gården utanför Indigos restaurang finns en liten uteservering där försäljningen sommartid sker i en liten byggnad. På vintern användes den som lager.
När Kim Lindström på fredagseftermiddagen skulle hämta diskmedel till baren från det lagret upptäckte han något märkligt när han skulle flytta på ett bord framför sidodörren. Någon hade lagt ett bylte under bordet mot väggen, och det öppnades när Kim Lindström lyfte bordet.
– Det var tre knivar och en pistol. Jag ringde polisen direkt. Jag kunde inte se om pistolen var äkta eller inte, säger han.


Modern modell
De tre moraknivarna såg ut att vara äkta.
Och Kim Lindström säger att pistolen såg ut som ett modernt handeldvapen. Han känner igen de vapen som polisen på Åland använder och det var inte en sådan modell.
– Jag rörde ingenting. Polisen sade att jag skulle vänta där tills de kommit fram.
Vem som gömt vapnen på gården, och hur länge de legat där, har han ingen aning om. Den här vintern har det varit stora snöhögar runt byggnaden.
– Det kan inte ha varit många som rört sig där den sista tiden.
Nya Åland lyckade i går inte nå ansvariga på polisen för en kommentar.
Vapengömman fanns på en plats där många ålänningar och turister rör sig både dags- och kvällstid. Förutom Indigo finns bland annat Dinos, Kotipizza, Foto Alandia och Bagarstugan vid samma kvartersgård.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax