DELA

Hälsonämnd ryter till: ”Toaletterna en skandal”

– Det är en skandal att det inte finns bättre allmänna toaletter i turiststaden Mariehamn.
Det säger hälsonämndens ordförande Christina Hägerstrand.
Nu har nämnden beslutat föra en ny kamp för att förbättra situationen, inte bara i stan utan på hela Åland.
Redan för över tio år sedan har hälsonämnden inom ÅHS påtalat för staden om att det behövs flera prydliga och välskyltade offentliga toaletter för allmänhetens behov.
Ingenting har dock hänt sedan dess och nu har nämnden beslutat att ta upp frågan på nytt. Beslutet föranleds också av att situationen har lett till att hälsoinspektionen har fått in flera anmälningar om sanitär olägenhet.
– Det är ju bara i hamnen som det finns toaletter som har öppet dygnet runt, konstaterar hälsonämndens ordförande Christina Hägerstrand som alltså inte tvekar att ta ordet skandal i sin mun.


Öppna nattetid
Nu begär hälsonämnden att Mariehamns stad skall göra upp en plan på hur staden tänker lösa frågan. Var tänker man bygga toaletter och med vilken tidsplan är frågor nämnden vill ha svar på liksom också hur stan tänker informera besökare om toaletternas placering och öppethållningstider.
– Hälsonämnden förutsätter att samtliga allmänna toaletter skyltas tydligt och enhetligt, helst med internationella symboler, skriver nämnden som också anser att det bör finnas fler toaletter som är öppna också nattetid.
Nämnden ställer dessutom krav på att utrymmena skall vara bland annat både hygiensikt utformade och slitstarka.
– Vi försöker helt enkelt att på nytt få igenom det vi krävde redan 1996, säger Hägerstrand.
Det är inte bara stans toalettsituation som nu granskas under lupp av hälsonämnden. Nämnden riktar sig också till alla andra kommuner genom att be om en redovisning för hur de har löst problemet.
Nämnden vill veta hur många toaletter det finns i varje enskild kommun och också vilken standard och utrustning dessa har, detta gäller också toaletter vid allmänna platser som till exempel idrottsarenor.
Senast den sista oktober vill nämnden att staden och de andra kommunerna lämnar in sina redogörelser.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN