DELA

Hälsa i fokus på friskvårdsdag

Mariehamns stad ordnade en friskvårdsdag på Wiklöf Holding Arena i lördags.
Företagen som visade upp sig var många, men besökarna var få.
– Det behövs ett forum för friskvård, där företag inom branschen kan träffas, utbyta erfarenheter och knyta kontakter, säger Marie-Louise v. Buxhoeveden, ungdomschef på Mariehamns stad.
Just av den anledningen, och förstås också för att främja ålänningarnas hälsa, ordnar stan för andra året i rad en friskvårdsdag på Wiklöf Holding Arena, och uppslutningen bland företagen har varit god.
– Det är många fler med i år än förra året. Egentligen är vi maximalt antal i år, det finns inte utrymme för fler. Men till ett annat år kanske man byter ut något företag, och vi tar gärna emot idéer från allmänheten om vad de vill se på en friskvårdsdag.
Marie-Louise v. Buxhoeveden hoppas att friskvårdsdagen ska leda till att fler får upp ögonen för hur viktigt friskvård är.
– Och vi hoppas att folk träffas och utbyter åsikter, och att dagen främjar samarbete över gränser.


Chockuppvärmning
När Nya Åland kommer till WHA vid lunchtid är besökarantalet lågt. På programmet står det att det är dags för den som vill att testa träningsformen boot-camp, men instruktören Inka Weckman står ensam nere på löparbanan. Just då kommer IFK Mariehamns herrlag ut från omklädningsrummet, och det slutar inte bättre än att Peter Blomberg, Travis Binnion och Petter Isaksson får ställa upp som testpersoner.
– Det var en chockuppvärmning före gymet, konstaterar Peter Blomberg.
Inka Weckman berättar att boot-camp är en träningsform som bygger mycket på förtroende, ledarskap och lagkänsla.
– Man kan variera jättemycket, man kan utföra träningen utomhus eller inomhus, man kan använda sig av sin egen kropp eller av det som finns tillgängligt, om man till exempel är utomhus kan man köra hinderbanor i skogen. Det är en väldigt intensiv träningsform.


Vana motionärer
Längre bort på löparbanan kommer Brita Nymark-Engman och Marita Selander gående i rask takt. De genomför ett konditionstest, och tidigare under dagen har de gjort blodprov, kontrollerat blodtrycket och mätt kroppssammansättning.
Är ni nöjda med värdena?
– Ja, hittills har värdena varit bra.
Brita Nymark-Engman och Marita Selander berättar att de motionerar mycket. De cyklar, promenerar, springer, går stavgång, simmar och paddlar kanot.
– Och någon måste ju komma hit och prova när det ordnas en sådan här dag. Det är tråkigt att det inte är mer folk.


Precisionsfiske
Den som är intresserad av fiske hade möjlighet att vinna en ny haspelrulle under friskvårdsdagen. Leonard Sjölund och Emil Friman berättar att Sunes jakt och fritid ordnar en tävling under dagen.
– Den som kastar längst vinner.
Hos killarna kan man också testa hur det är att kasta prick med kastspö. Meningen är att man ska kasta draget så att det flyger rakt genom ett uppställt bildäck.
– Hittills är det bara en som klarat det, på studs, säger Leonard Sjölund.
Är det viktigt med precision när man fiskar på riktigt?
– Nej, det är det väl egentligen inte, så länge man träffar vattnet.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS