DELA

Glammigt värre på dagen S

Rock´n´roll, snittar och champagne på svenska dagen-festen?
Javisst, det fungerade alldeles utmärkt!
– För ni ålänningar, ni är så autonoma, sa festtalaren Mark Levengood.

Det blev inget riktigt vanligt svenska dagen-firande i Idrottsgården i går kväll.
Folkdräkterna var få. Artisterna var unga eller åtminstone ganska unga. Kvällens festtalare var klädd i en indisk-japanskinspirerad kaftan. Det var bara Modersmålets sång, som avslutade programmet, som påminde om traditionen.
Kulturminister Camilla Gunell utgick från att hon blivit vidtalad som hälsningstalare för att hon just nu är den på Åland som påminner mest om Muminmamman – hon väntar nämligen tvillingar.

”Ni bara gör”
Festtalaren Mark Levengood – känd som mumintroll också han – lockade fram många skratt när han varvade sanningar med anekdoter om mormor, det forna hembiträdet och andra gamla tanter och farbröder.
– Min bild av finlandssvenskar är att vi är så handfallna. Ni ålänningar, ni frågar aldrig något. Ni bara gör!
Han var nöjd med att Åland inte fick höra till Sverige då när det begav sig.
– I Sverige skulle ni bara vara en ö som Gotland och Öland. Men för Finland spelar ni en stor roll. Ni är deras port ut i världen, ni är bron mellan kulturerna. Och så autonoma! Det är bara här som folk lite improviserat börjar trycka pengar utan att bry sig om guldreserven. Det är bara här som ni kan övertyga EU om att ni egentligen inte hör dit och kan behålla er taxfree. Men service, det är ni dåliga på. Jag tror inte att jag träffat en servitris som inte tar det som en förolämpning att man beställer något!
Fast det är å andra sidan inget fel, tyckte festtalaren, utan ”ett friskt, friskt tecken”.


Rockig buffé
I Övernäs skolas rasthall hade kocken Michael Björklund och hans gäng dukat upp buffén. Till rivig rockmusik från stora salen där Pappas Eget Band spelade hälldes champagne och Pommac upp i glasen, av bland andra Jenni Olá (bilden). 

Sista handen lades vid snittarna och slätades dukarna ut inför anstormningen.
I en av skolkorridorerna, med bänkar anpassade efter små lågstadieelever, rustades maten till. 600 portioner hade förberetts på ÅSS. Viktor Eriksson stod dubbelvikt över tallrikarna och strödde på persilja. Martin Oscarius berättade om de fyra olika snittarna.

– Vi har svartbröd med Kastelholmsost och fikonmarmelad, vitt bröd med kyckling och ostdressing, spisknäcke med varmrökt lax, creme fraiche och rödlök och vitt bröd med skinkröra, sparris och persilja.
Mums.

Text & foto: ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax